
41 winnaars bij de MaïsChallenge

Bert Mensink kreeg op het landgoed van de Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd de hoofdprijs uitgereikt van algemeen directeur Huub Beelen van Limagrain Nederland: een geheel verzorgde studiereis naar Clermont-Ferrand, hét maïsproductiecentrum van Frankrijk en de bakermat van Limagrain. Beelen benadrukte dat de MaïsChallenge feitelijk 41 winnaars kent, daarbij refererend aan de enorme vakkennis die gedurende het project is opgedaan.
Enthousiaste reacties van de deelnemers
De broers Mensink realiseerden de hoogste totaalscore na veldbeoordeling, voederwaardeanalyse, teeltregistratie en MijnAkker-monitoring. Bert Mensink is in zijn nopjes met zijn prijs: “Ik vind het top dat deze Challenge is opgezet. Het ging echt om het vergroten van de kennis over maïsteelt, dat is voor jonge boeren erg waardevol. Als je kijkt naar de grondprijzen, moet je wel veel aandacht voor je maïsteelt hebben.” Bert was al erg bewust met zijn grond bezig: “Voorheen hadden we een gemengd bedrijf en teelden we ook suikerbieten. Uit studieclubs heb ik toen veel opgepikt over het belang van goed met je grond omgaan. Deze kennis pas ik nu toe in onze maïsteelt en het resultaat is er naar: met LG 30.224 haalden we een versopbrengst van zo’n 50 ton én hoge voederwaarde.”
Suzanne Ruesink, melkveehouder in Aalten, ging met de tweede prijs naar huis. Deelname aan de Challenge heeft haar bewuster gemaakt: “Ik ben dit jaar veel vaker in het veld gaan kijken,” merkt ze op. “Anders dan veel collega’s heb ik geen agrarische opleiding. Door de workshops en teeltbegeleiding heb ik erg veel kennis opgedaan, waardoor ik veel nauwkeuriger in de maïsteelt te werk ben gegaan. De loonwerker vroeg dit jaar zelfs waarom de maïs bij ons zo goed stond!”
Voormalig NAJK-voorzitter Wilco de Jong had de derde beste einduitslag. Hij vindt dat de organisatie van de MaïsChallenge het goede voorbeeld heeft gegeven: “Andere bedrijven in onze sector hebben veel interesse getoond in dit project. Het is wat mij betreft een ideale manier voor bedrijven om zich te profileren op een manier die waardevol is voor de boer.”
Mogelijk vervolg
Zowel Limagrain als het NAJK-bestuur kijken tevreden terug op het project. De deelnemers waren stuk voor stuk enthousiast en gedreven om met de resultaten verder te komen. Jos Groot Koerkamp, manager veehouderij bij Limagrain, sluit een vervolg van het project dan ook zeker niet uit: “Het was een hele leerzame ervaring én we hebben voorafgaand aan de marktintroductie een hele goede voorbeproeving gehad van het nieuwe ras LG 30.224. We hebben daar als kweekbedrijf veel aan gehad!”
Tekst: Limagrain Nederland
Beeld: Limagrain Nederland