
Nieuwe regelingen Energie- en Milieu-investeringsaftrek

Milieu-Investeringsaftrek
Ten opzichte van de oude lijst zijn er voor de agrarische sector niet veel veranderingen. De meest opmerkelijke zijn dat de code voor de zogenaamde Emissiearme land- tuin- of bosbouwmachine is verdwenen. Daar vielen een aantal tractoren onder, en enkele andere zelfrijdende voertuigen zoals knikladers et cetera. Wel is er nog een code voor emissiearme machines, dan zullen ze uitgerust moeten zijn met een Tier 4 motor.
Omin aanmerking te komen voor een extra aftrek als u een nieuwestal wilt gaan bouwen, zult u er voor moeten zorgen dat deze voldoet aan de voorwaarden die zijn opgenomen in de Maatlat Duurzame Veehouderij. Daar zijn we nu voor wat betreft de melkveesector aangeland bij nummer 7. Ook deze is veranderd per 1 januari: voor een duurzame stal zult u meer ammoniakpunten moeten halen dan in 2012. Verder zult u meer punten moeten halen bij het onderdeel Bedrijf en Omgeving. Met name diegenen die op een geheel nieuwe locatie gaan bouwen, zullen zich de nodige moeite moeten getroosten om de benodigde 50 punten voor dit onderdeel te behalen.
Er zijn wel enkele voor de melkveehouder interessante technieken op de lijst gekomen: genoemd kunnen worden:
- A 8440: monitoringssysteem voor diergezondheid in de melkveehouderij (melkmonsterstation + analyse-eenheid)
- A 8460: UV behandeling voor rauwe (biest)melk.
Energie-investeringaftrek
In de EIA zijn niet zoveel wijzigingen gekomen. Nieuw opgenomen is de toerengeregelde vacuümpomp voor de melkstal. Ook nieuw zijn de technieken om de productie van biogas uit vergistingsinstallaties te verhogen. Dat kan bijvoorbeeld door het toevoegen van enzymen, thermische ontsluiting of andere voorbehandelingstechnieken.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben Brus Subsidieadviseur,
088-2531000 bbrus@alfa.nl, Alfa heeft 30 vestigingen in Nederland.
www.alfa.nl
Tekst: Ben Brus