Tips & Tricks voor biestmanagement
Voldoende biest van goede kwaliteit is essentieel voor een goede start van het kalf en het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals kalverdiarree. Veel kalveren nemen uit zichzelf na geboorte te weinig biest op.
Let bij biestmanagement op de volgende punten:
- Melk de koe direct na afkalven geheel uit en vang de biest op in een schone emmer. Rond de 8,5 liter biest is de meest optimale hoeveelheid biest die een koe mag geven.
- Bepaal de kwaliteit van de biest met de biestmeter alleen biest van de beste kwaliteit is goed genoeg voor uw kalveren.Totaal krijgt het kalf de eerste 24 uur 5,5 tot 6 liter biest.
- Is een kalf te zwak om zelf te drinken dan is sonderen een optie, verstrek het kalf maximaal 4 liter biest direct na geboorte.
- De biest altijd koel bewaren om bacterie groei te voorkomen. Deze bacteriën zorgen er namelijk voor dat de antistoffen niet opgenomen kunnen worden.
- Biest moet binnen 1 uur na uitmelken koel staan of worden ingevroren om verontreiniging te voorkomen. Biest kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden en tot 1 jaar in de diepvries.
- Warm de biest op tot maximaal 60˚C en nooit in de magnetron.
- Controleer uw biestmanagement door middel van bloedonderzoek bij de kalveren, overleg dit met uw dierenarts.
- Extra bescherming wordt verkregen door de kalveren verrijkte biest per voeding te geven. Dit is biest van moederdieren die voor afkalven gevaccineerd zijn, waardoor hun biest meer antistoffen bevat tegen rotavirus, corona virus en E. Coli.
- Om verspreiding van andere ziekten (zoals para-tbc) te voorkomen alleen biest van de eigen moeder geven.
Kijk voor meer informatie over biestmanagement op de website van MSD Animal Health.
Tekst: MSD Animal Health