Praktische tips bij uw maïsrassenkeuze
De nieuwe maïscijfers zijn bekend. Een aantal tips voor de keuze van het juiste maïsras voor uw bedrijf.
Vroegheid
Kies de vroegheid van een maïsras dat bij uw grond en management past. Een later ras geeft doorgaans een hogere droge stofopbrengst. Let op: een (te) laat maïsras leidt ook wel eens tot een gedwongen oogstmoment en daardoor te lage voederwaarde. Daarnaast loopt u risico op structuurschade van de bodem bij te weinig draagkracht.
Bladvlekkenziekte
Bladvlekkenziekte veroorzaakt ieder jaar schade in maïs. Met een goede teelt kunt u de schade beperken. Grondbewerking en bemesting spelen hierin een grote rol. Ook met de rassenkeuze die u nu maakt kunt u uw risico beperken. Houd ook rekening met andere landbouwkundige eigenschappen zoals stevigheid.
Bestel uw maïszaad vroeg
Populaire rassen met een hoge voederwaarde en hoge opbrengst zijn vaak snel uitverkocht. Door vroeg te bestellen kunt u het ras zaaien dat het best past bij uw bedrijfssituatie. Op bestellingen tot en met 8 februari 2013 bij Agrifirm Feed krijgt u € 2,- korting per eenheid maïszaad als vroege voorkoopkorting.
Anti-ritnaald ontsmetting op gescheurd grasland
De kans op schade door ritnaalden in maïs is erg groot als u teelt op gescheurd grasland. Gebruik de eerste drie jaar na scheuren van ouder grasland daarom maïszaad met een anti-ritnaald behandeling. Het is geen garantie tegen schade maar wel het maximale wat u kunt doen tegen deze vervelende larven.
Gebruiksnormen maïs
De gebruiksnormen voor fosfaat (- 5 tot -10 kg P2O5/ha) zijn in 2013 vaak lager dan in 2012. Houd hier rekening mee bij de keuze van uw rijenmeststof in de maïs. Er zijn rijenmeststoffen verkrijgbaar, variërend van 0 – 20 kg P2O5/100 kg. De gebruiksnorm voor stikstof blijft in 2013 gelijk aan 2012.
Goed begin is halve werk: iSeed®
Wanneer u geen of minder fosfaat uit kunstmest kunt aanvoeren geeft de bemestingscoating iSeed® uw maïs toch een goed start, betere beginontwikkeling en snellere grondbedekking. De opbrengst met iSeed® ligt uiteindelijk 1-1,5 ton /ha hoger. Een waarde van € 60,- per ha. iSeed® telt niet mee als aanvoer binnen de gebruiksnormen en is zeer gebruiksvriendelijk.
Kijk op kali
Kalium is een belangrijk element voor een vitale plant en hogere voederwaarde in uw snijmaïs. Een teelt maïs onttrekt ongeveer 300 kg kali per ha aan uw bodem. Afhankelijk van het soort en de hoeveelheid drijfmest dient u dit essentiële element aan te vullen bij de bemesting van maïs. Vul kali-tekorten aan door het strooien van bijvoorbeeld Kali-60 direct na de inzaai van uw maïs.
Verhoog uw ruwvoeropbrengst in 2013
Een goede zuurtegraad (pH) van de bodem draagt bij aan het verhogen van de opbrengst van uw gewas. Het voorjaar is een uitstekend moment om de pH van uw bodem te verhogen door te bekalken. Daarmee verhoogt u direct uw ruwvoeropbrengst. Na de teelt van maïs op zand- en lössgrond bent u verplicht een vanggewas te zaaien. Een goed vanggewas bindt zoveel mogelijk stikstof en bouwt extra organische stof op. Essentiële aspecten voor meer opbrengst! Toegelaten vanggewassen na maïs zijn: gras, wintergraan (rogge, tarwe, gerst en triticale), bladkool en bladrammenas.
Tekst: Mark de Beer, Agrifirm Feed