Succesfactoren van de droogstand
Let voor een succesvolle droogstand op de volgende aandachtspunten:
Verzorg de klauwen voor de droogstand
> Zo kunnen probleemklauwen als beginnende zoolzweer, witte-lijn defecten of Mortellaro nog herstellen.Na goed bekappen wordt de buitenklauw rondom kalven niet overbelast.
Hygiëne voorkomt mastitis
> De bron van een klinische mastitisinfectie of hoog celgetal in de eerste maanden van de lactatie ligt in de droogstand. Een goede hygiëne van de boxen tijdens de droogstand is dus cruciaal.
Goed koecomfort belangrijk
> Uw koeien in de droogstand zijn zwaarder en breder. Controleer het aantal liggende koeien op een rustig moment. Liggen er geen 8 of 9 van de 10 koeien? Dan is uw koecomfort onvoldoende. Denk hierbij aan breedte en lengte ligbed, lengte totale box, positie schoftboom en comfort ligbed.
> Heeft u geen strohok, of gaan uw dieren pas net voor het kalven in een strohok? Let dan een paar dagen voor kalven goed op uw koeien. Als deze dieren teveel uren met de voorbenen in de box en de achterbenen op de roosters staan is het koecomfort onvoldoende. Zo belast uw droogstaande koe de klauwen, met name de buitenklauwen te veel. Dit levert problemen op omdat het klauwbeen ook nog instabiel is vanwege hormonale werking.
Voer altijd mineralen bij
> Voor een goede weerstand tijdens de droogstand, lactatie en van het kalf is een goede mineralenvoorziening van levensbelang. Voer daarom altijd mineralen bij in de droogstand.
Dippen voorkomt mastitis
> Voor een extra goede preventie tegen mastitis kan het zinvol zijn uw droge koeien één keer per dag te dippen met een barrière dip. Vooral in de laatste 2 weken voor het kalven is uw koe gevoelig voor infecties van buitenaf. Dippen is dan een goede voorzorgsmaatregel.
Tekst: Lucas Talsma, Agrifirm Feed