Verduurzaming sojaproductie
Daarnaast onderzoekt Agrifirm de inzet van alternatieve eiwitbronnen, die het aandeel geïmporteerde soja uit Zuid-Amerika kan terugbrengen.
Over naar 100% RTRS-gecertificeerde soja in 2015
Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja heeft als doelstelling om in 2015 te komen tot gebruik van 100% verantwoorde soja in Nederland. Nederlandse bedrijven in de sojaketen hebben in 2012 280.000 RTRS-gecertificeerde soja gekocht en 120.000 ton soja gecertificeerd volgens een beperktere set criteria: een verdubbeling van de inkoop ten opzichte van 2011. Agrifirm levert de projectleider voor Stichting Ketentransitie Duurzame Soja. Binnen de stichting werken partijen uit diverse ketens in de voedingsindustrie (vlees, zuivel, eieren) samen: van diervoederindustrie (Nevedi), boeren-organisaties, zuivelindustrie, slachterijen tot retail. De Ketentransitie wordt gesteund door het WereldNatuurFonds, Solidaridad en Natuur&Milieu.
Certificering soja en inachtneming Amazone Moratorium
Agrifirm participeert daarnaast in de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). RTRS, waarin partijen uit de hele sojaketen verenigd zijn, houdt zich aan het Amazone Moratorium. Dit betekent dat er geen soja gekocht wordt van land in het Amazone regenwoud dat na 24 juli 2006 is ontbost. Daarbovenop heeft de RTRS 98 indicatoren bepaald voor RTRS-gecertificeerde (verantwoorde) soja. Deze zijn gericht op verantwoord gebruik van bestrijdingsmiddelen, respect voor landrechten van lokale gemeenschappen, voorkomen van aantasting van gebieden met waardevolle biodiversiteit en zorg voor goede werkomstandigheden.
Onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen
Naast participatie in ketenverbanden gericht op verantwoorde soja, doet Agrifirm onderzoek naar alternatieve eiwitbronnen voor veevoer. Proeven met veldbonen en sojateelt in Noord-West Europa zijn voorbeelden daarvan. Ook het verhogen van het eiwitgehalte in maïs biedt mogelijk perspectief. Europese soja lijkt op dit moment als alternatieve eiwitbron het meeste potentie te hebben.
Ook op dit moment past Agrifirm al concreet kennis toe die het gebruik van eiwitten optimaliseert. Voorbeelden hiervan zijn de inzet van eiwitrijke balansmelen ter vervanging van enkelvoudige soja en optimalisering van de toepassing van europese eiwitrijke grondstoffen als raap in mengvoeders. Deze onderzoeksprojecten en toepassingen zijn onderdeel van de strategie van Agrifirm om grondstofstromen verder te verduurzamen.
Aanvullende informatie
Deelnemers binnen Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja zijn de Nederlandse Diervoederindustrie (Nevedi), het Initiatief Duurzame Handel (IDH), FrieslandCampina en andere leden van de Nederlandse Zuivelorganisatie, de Centrale Organisatie voor de Vleessector, Albert Heijn, C1000, Jumbo, Lidl, Superunie als centrale inkoper van 13 supermarktketens, LTO Nederland, het Productschap Pluimvee en Eieren en het Productschap Margarine, Vetten en Oliën.
Tekst: Agrifirm Feed