Kansen voor spuiwater in gras- en maïsteelt
Een vervanger van kunstmest geeft pas extra rendement als u het op een correcte manier, op het juiste moment en in de gewenste hoeveelheid aanwendt. Dit geldt ook voor spuiwater. Het aanbod van deze reststroom neemt toe in Nederland. Dit biedt kansen om kunstmest te vervangen in diverse teelten. De toepassing van spuiwater kent echter wel diverse spelregels:
Wisselende samenstelling spuiwater
Spuiwater is een reststroom uit luchtwasser-installaties die in stallen van de intensieve veehouderij worden toegepast. De samenstelling van spuiwater kan sterk variëren in aandeel stikstof (N), zwavel (SO3) en de zuurtegraad (pH).
Extra bekalken door lage zuurtegraad
Een belangrijk aandachtspunt van spuiwater is de zuurtegraad (pH). Doorgaans is de pH van spuiwater laag, wat een verzurend effect in de grond kan hebben. Een lagere pH in de bodem heeft een negatief effect op het bodemleven en het vrijkomen van essentiële groei-elementen zoals stikstof, fosfaat en kali (N-P-K). Om de teelt van gras en maïs te laten slagen met spuiwater dient de pH van uw bodem voldoende hoog te zijn. Regelmatig en meer bekalken is dan van wezenlijk belang.
Vervluchtiging
De stikstofvorm in spuiwater is veelal ammonium. Vervluchtiging vindt dus gemakkelijk plaats. Goed in de bodem injecteren, bijvoorbeeld met een spaakwielbemester, voorkomt extra verliezen van stikstof.
Risico op overmaat zwavel in gras en maïs
Zwavel is een steeds belangrijker element voor voldoende opbrengst en ruw eiwit in de gras- en maïsteelt. Het bemesten van zwavel kent echter wel een optimum. Een overmaat aan zwavel in het rundveerantsoen geeft een verdringing van de elementen koper en selenium. Het risico van een overbemesting aan zwavel met spuiwater ligt op de loer als het aandeel zwavel in de reststroom niet onderzocht is. Meten = weten.
Bemiddeling in spuiwater
Agrifirm bemiddelt in vraag en aanbod van spuiwater. Neem voor meer informatie contact op met Agrifirm Plant afdeling organische mest via T (088) 488 12 65 of mail:
organische-mest@agrifirm.com
Tekst: Mark de Beer, Agrifirm Feed