Oorzaken van & tips bij lagere melkproductie
Matige omstandigheden weideseizoen: productie oudmelkte dieren laag
Laat uw oudmelkte dieren herstellen door tijdelijk een royaler rantsoen te verstrekken. Een tekort aan eiwit en pensenergie is met de huidige kuilkwaliteit een aandachtspunt. Met name in het tweede gedeelte van het weideseizoen waren de weideomstandigheden niet optimaal. Bij veel oudmelkte dieren is in deze periode de conditie afgenomen en de melkproductie gedaald. Door de lage melkprijs en de hoge krachtvoerkosten is op veel bedrijven minder krachtvoer verstrekt. Herstel hiervan kost bij oudmelkte dieren tijd. Met een tijdelijk royaler rantsoen kunnen uw dieren herstellen. Gaandeweg zal de productie dan weer aantrekken.
Veel melkzuur; risico op pensverzuring
Veel graskuilen zijn afgelopen voorjaar nat ingekuild en er heeft een ‘voorvertering’ plaatsgevonden. Het gevolg: er is veel melkzuur gevormd en de kuilen zijn ‘sneller’ verteerbaar. Dit verhoogt de kans op pensverzuring. Verlaag dit risico door het verstrekken van structuurrijke producten als koolzaadstro en (kracht)voer met veel geleidelijke pensenergie. Ook het verstrekken van gistproducten verlaagt de kans op pensverzuring. Gisten stimuleren de afbraak van melkzuur. Met 100 -200 gram DairyFit® Buffer per dier per dag voorkomt u problemen met pensverzuring.
Lagere voederwaarde graskuil; meer aanvulling nodig
De graskuilen van afgelopen jaar bevatten gemiddeld 50 VEM/kg ds minder. Dat scheelt bij 2/3e graskuil in het rantsoen al snel een liter melk. Deze lagere energiewaarde dient u te compenseren om een goede melkproductie te halen. Koeien die afkalven starten zo ook beter op en vertonen een persistentere melkproductiecurve.
Broei kost melk
Broei is ook nu weer een aandachtspunt. Broei geeft een groot verlies aan voederwaarde en dus melkproductie. Per graad temperatuurverhoging verliest u globaal 1 VEM per dag. Heeft u broei in uw kuil? Verhoog tijdelijk de voersnelheid en dek de kuil alsnog af met een dikke laag grond. Om broei te voorkomen kunt u het snijvlak behandelden met Myco curb, 100-200 ml/m².
Mycotoxinen een probleem?
Niet alleen de opname is bij broei lager, ook kunnen de aanwezige schimmels schadelijke stofwisselingsproducten vormen. Met name de schimmels Penicillium Roqueforti en Fusarium zijn dan actief. Deze mycotoxinen verstoren niet alleen de penswerking, maar tasten ook de weerstand en de vruchtbaarheid van uw koe aan. Vooral bij wisselende mestconsistentie (soms zeer dun, dan weer normaal) en verminderde weerstand kunnen mycotoxinen een rol spelen. Zet bij twijfel Dairyfit® Mycotoxinebinder in (advies: 100 gram/koe per dag).
Controleer de krachtvoerautomaten en start geleidelijk op
Regelmatig blijkt dat krachtvoerautomaten niet de gewenste hoeveelheid verstrekken. Door dit te controleren voorkomt u dat uw dieren te weinig of juist teveel verstrekt krijgen. Daarnaast is het advies om bij problemen de krachtvoergift na afkalven geleidelijk te verhogen.
Tekst: Leo Tjoonk, Agrifirm Feed