Melkveehouder in Hattem start vleeskalvertak om kringloop te sluiten
Het gaat dus om een proefproject, waarbij onder meer Netwerk GRONDig en de Universiteit van Utrecht bij aan zijn gesloten. Het traject gaat twee jaar duren, waarbij Van Emst de doelstelling heeft het vlees van zijn kalveren zelf te gaan vermarkten. Daarom zijn een slager en een horecakenner ook aangesloten bij het proefproject.
Vermarkten
'Voordeel van een gesloten bedrijf is dat de jonge kalveren de bedrijfseigen virussen en bacteriën kennen en niet getransporteerd hoeven te worden', schrijft Netwerk GRONDig in een persbericht. 'Dat zijn belangrijke oorzaken van zieke kalveren en daarmee antibioticagebruik. Verwacht wordt dat de dieren op een leeftijd van16 maanden slachtrijp zijn. De grote uitdaging wordt om het vlees te vermarkten. De afgelopen maanden zijn de eerste kalveren aangehouden, waarbij de stiertjes op een leeftijd van circa een maand door de dierenarts zijn gecastreerd. Een deel van de melkkoeien wordt vanaf nu geïnsemineerd met zaad afkomstig van een vleesras.'
Een onzeker toekomstperspectief in de landbouw door de stikstofcrisis weerhoudt Van Emst (36) er niet van om zelf bakens te verzetten. Zijn melkveebedrijf met 250 koeien ligt in de uiterwaarden van de IJssel in Hattem. Hij is een natuur-inclusieve boer en beheert natuur- en weidevogelgebieden. Zij credo is: ’De omgeving bepaalt hoe het landbouwbedrijf kan ontwikkelen’. Van Emst stelt dat natuurgebieden heel geschikt zijn voor begrazing door zijn vleesvee. Binnenkort lopen daar de eerste uitstootkalveren bij.
De inzet van het te starten vleeskalverbedrijf is een hoge standaard van diergezond en welzijn. Huisvesting op stro en het bieden van weidegang zijn belangrijke onderdelen.
Moeite
De Gelderse boer runt met zijn ouders in maatschap het melkveebedrijf. Ook is er altijd al een groep vleesvee en stieren op het bedrijf, een passie van zijn vader. De melkkoeien vormen het kloppend hart van het bedrijf. Van Emst krijgt steeds meer moeite met het verkopen van de jonge uitstootkalfjes aan de handel. Door het fosfaatreductieplan in 2017 werd hij zich meer bewust van de kalverhandel en de sector daarachter. Hij had moeite met de import van ruim 750.000 kalveren naar ons land in dat jaar, terwijl er Nederlandse koeien naar de slacht moesten om binnen het fosfaatplafond te blijven. Lage opbrengstprijzen voor de uitstootkalveren en zijn wens om het bedrijf als een kringloop te runnen, maken dat hij zelf een vleeskalverhouderij begint, schrijft Netwerk GRONDig.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Netwerk GRONDig
Bron: Netwerk GRONDig