Maïsmonitor: neerslag bepaalt afrijping
Met name in Ommen en Mill is het gemiddelde droge stofniveau van de totale plant nauwelijks gestegen of zelfs licht gedaald. De plant blijft stabiel qua droge stof, terwijl de kolf gestaag verder afrijpt. Door de beperkte hoeveelheid regen in het Friese Harich zijn de rassen daar gemiddeld 2,7% droger geworden. Alle maïsrassen zijn daar dan ook oogstrijp. In Mill komt het droge stofniveau in de kolf bij de rassen LG 30.225 (vroeg) en Torres (middenvroeg) nog niet boven 54% uit. Het optimale oogstmoment laat hier nog even op zich wachten. Prognose: beperkte afrijping van week 39 naar 40 vanwege de (verwachte) weersomstandigheden.
Bekijk de tabel
Toelichting maïsproefvelden
Om u een indicatie te geven heeft Agrifirm Feed op drie locaties velden liggen waar we wekelijks de droge stofontwikkeling bepalen. De velden liggen in Zuid- (Mill), Midden- (Ommen) en Noord Nederland (Harich). In de periode begin september tot half oktober oogsten we 6 weken achtereen vijf rassen. Aan de hand van deze cijfers krijgt u een goede indicatie van uw eigen percelen. De rassen zijn Adenzo (zeer vroeg), Coryphee (zeer vroeg), Amadeo (dubbeldoel), LG 30.225 (vroeg) en Torres (midden vroeg).
Optimale oogsttijdstip
In augustus en september worden de kolven gevuld. Veel zonuren zijn belangrijk voor een goede zetmeelopbrengst en zetmeelgehalte. Snijmaïs is oogstrijp bij 55% droge stof in de kolf. De restplant hoort dan nog (grotendeels) groen te zijn en bevat ca. 23% droge stof. Afhankelijk van het kolfaandeel zit het totaal droge stof dan op 32-36%. Bij mooi weer stijgt het droge stofgehalte in de kolf met 5% per week. Bepaal het droge stofgehalte van uw eigen percelen
Groeiseizoen 2012
Het groeiseizoen van de maïs kenmerkt zich dit jaar door een vochtige start waardoor op veel percelen de inzaai vertraagd is. Tot eind juni is nog maïs gezaaid! Dit heeft uiteraard effect op de afrijping van de maïs. Verschillen tussen de percelen zijn dan ook groot.
Vanggewas na maïs
Na de teelt van maïs op zand- en lössgrond bent u verplicht een vanggewas te zaaien. Een goed vanggewas bindt zoveel mogelijk stikstof en bouwt extra organische stof op. Dit verhoogt de bodemgezondheid en daarmee de droge stofopbrengst van uw grond.
Tekst: Mark de Beer, Agrifirm Feed