
Column: Bewust maïs telen

Wat ik altijd wel bijzonder vind, is dat maïsteelt helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Nog niet zo lang geleden was er nog geen maïs in Nederland. Pas rond 1965 werd voor het eerst serieus maïs verbouwd, in eerste instantie vooral voor de korrel. Pas later eind zestiger/begin zeventiger jaren werd de hele verhakselde plant gebruikt als veevoer en begon de opmars van de teelt pas echt. Ik kan me helemaal niet voorstellen hoe dat er uit moet hebben gezien. Alle percelen waar nu maïs op staat vol met andere gewassen.
Door intensieve veredeling zijn er steeds vroegere rassen ontstaan met verschillende eigenschappen, waardoor de teelt ook in het hoge noorden en de veengebieden in het westen mogelijk werd. Ook zorgt de veredeling ervoor dat de voederwaarde en het opbrengstvermogen steeds hoger worden. Ondanks deze verdiensten van kweekbedrijven als Limagrain, wil dat niet zeggen dat je als boer lui achterover kan gaan zitten.
Er zijn steeds meer beperkingen waar je als agrariër mee te maken krijgt. Een goed voorbeeld hiervan is het steeds minder toestaan van stikstof en fosfaat per hectare. Dit betekent dat we onder moeilijkere omstandigheden toch dezelfde en het liefst een hogere opbrengst willen halen. Om dit waar te maken, zullen alle factoren die meespelen bij de maïsteelt optimaal moeten zijn. Een hele uitdaging voor een jonge agrariër. Eigenlijk zou je een stappenplan moeten maken voor maïsteelt helemaal gericht op jouw bedrijf. Het begint al bij de bedrijfssituatie; hoe zit je rantsoen in elkaar, welk aandeel heeft maïs..? Vervolgens kijken naar de groeiomstandigheden; hoe is het weer over het algemeen in je regio, hoe is de opwarming van de grond in het voorjaar, zijn er voldoende voedingsstoffen en is er voldoende water beschikbaar..? En op wat voor een soort grond wil je maïs gaan telen of kies je bijvoorbeeld voor maïsteelt onder plastic..?
Dit is ook wat de maïsteelt zo mooi maakt, iedereen doet het anders maar niks is perse goed of fout. Het zijn vooral de bewuste keuzes die tellen. En daar draait het allemaal om, ook in de MaïsChallenge!
Tekst: Suzanne Ruesink | deelneemster MaïsChallenge | @SuzanneRuesink