Eerste snede 2012: matige voederwaarde, veel structuur
De eerste snede is veel grover dan vorig jaar omdat veel gras lang op het land is blijven staan. Met name op 19 en 20 mei, toen de zon flink doorbrak, is er veel gekuild. In de onderstaande tabel ziet u daarom ook twee voederwaardekwaliteiten.
Onder '2012 vroeg' vallen alle kuilen die voor 20 mei zijn gemaaid. '2012 laat' zijn de kuilen gemaaid na 20 mei, toen het weer slechter werd.
Bekijk hier het hele voederwaardeoverzicht
Vroege eerste snede: grove kuil met goede VEM
De vroege eerste snee heeft een goede VEM ten opzichte van de eerste snee van vorig jaar. (gemiddeld tot 15 juni). Het DVP-gehalte is flink wat lager, maar de OEP niet. Neem daarbij in acht dat u dit jaar niet of nauwelijks structuur hoeft bij te voeren. Dit betekent dat u weinig extra eiwit uit krachtvoer nodig heeft. De FOP is lager in de vroege voorjaarskuilen, onder andere door het lage suikergehalte. Een energierijke aanvulling is dus wel gewenst.
Voerkosten +€0,16 per koe per dag
Door het gemis aan voldoende FOP-behoefte uit de eerste snede 2012 is het rantsoen uiteindelijk ongeveer 16 cent duurder per koe per dag dan in 2011. Bekijk hier welke aanvulling er in 2011 bij een representatief rantsoen nodig was ten opzichte van een rantsoen gemaakt met de vroege eerste snede van dit jaar.
Late eerste snede: combineer met malsere snede
De late eerste snede is erg grof. Combineer deze kuil daarom bij voorkeur met een malsere latere snede. Omdat u dan 2 kuilen voert is het advies de derde en volgende snedes lager te kuilen of in wikkelbalen te doen. Op die manier kunt u de aankoop van grote hoeveelheden energie- of eiwitrijk krachtvoer voorkomen.
Tekst: Ward Arts, Agrifirm Feed