
Column: Column: Het begin van de MaïsChallenge

Natuurlijk heb ik heel veel thuis geleerd over het boerenbedrijf en over het vak. Alleen wanneer ik dan vroeg waarom doe je het zo, dan was het altijd: ‘Ja we doen het altijd al zo.’ Zo ging het ook al jaren met maïs zaaien. Vaak krijg je boekjes van leveranciers en zijn er informatie-avonden. Wanneer ik dan vroeg wat voor een ras wij gingen zaaien, was het antwoord: ‘De loonwerker zoekt het al jaren uit dus nu ook, dat is net zo makkelijk.’ Tja, hier moest ik het dan maar mee doen. Toch werd ik wel nieuwsgierig, waarom zijn er zoveel rassen, wat is het verschil, wat zijn de verschillen in opbrengsten, etc.
Gelukkig voor mij kwam er een nieuwsbrief langs van het NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt). Hierin stond onder meer dat er in samenwerking met veredelings- en zaaizaadbedrijf Limagrain een MaïsChallenge georganiseerd werd. Een wedstrijd waarbij je maïs verbouwt en op verschillende onderdelen punten kan scoren, zodat er na de oogst van de maïs een winnaar bekend kan worden gemaakt met het beste teeltmanagement én de beste maïsopbrengst/kwaliteit. Dat leek me nou eens een leuke manier om over maïs telen te leren. Vandaar dat ik me heb opgegeven.
In totaal hebben er zich 41 deelnemers opgegeven, allemaal onder de 35 jaar. We hebben inmiddels de eerste bijeenkomst gehad. Hier werd verteld wat Limagrain precies doet, hoe de wedstrijd in elkaar zit en wat we kunnen verwachten. Het belangrijkste was natuurlijk het krijgen van het maïszaad. Iedere deelnemer heeft voor drie hectare maïszaad gekregen. Het is een nieuw ras LG 30.224 Animal Nutrition, een VEM-topper die kandidaat is voor de Rassenlijst 2013.
Op het land zijn we ook begonnen, we hebben vaste mest uitgereden, daarnaast nog aangevuld met varkensmest. Vervolgens was er een discussie of we het land zouden gaan ploegen of spitten. Omdat de loonwerker kan spitten en zaaien in één werkgang hebben we hiervoor gekozen. Het leuke nu is dat het hele zaaiproces veel bewuster gebeurt en met veel meer enthousiasme. Mijn vader heeft nog nooit zo bewust naar de grondmonsters gekeken, de loonwerker heeft nog nooit zo bewust drie hectare maïs gezaaid en ik ben nog nooit eerder zo bewust bezig geweest met de teelt van maïs. Maar ondanks dat we allemaal bewust bezig zijn met de maïsteelt is er maar één ding waar we echt voor gaan: winst!
Suzanne Ruesink | deelneemster MaïsChallenge | @SuzanneRuesink
Tekst: Suzanne Ruesink | deelneemster MaïsChallenge | @SuzanneRuesink