Hoe staat uw maïs erbij?
Grote variatie
De ontwikkeling van ingezaaide maïs varieert sterk. Niet alleen de verschillen in Nederland zijn groot, ook regionaal wisselt de ontwikkeling sterk. Op het ene perceel is het gewas al bijna sluitend, op het andere perceel moet de onkruidbestrijding nog plaatsvinden. Het wisselende weer en vooral het neerslagoverschot hebben er toe geleid dat het inzaaitraject maar liefst 10 weken heeft geduurd.
Beoordeel uw bodem
Het is nu het moment om de bodemgezondheid van uw maïspercelen te beoordelen. Op veel maïspercelen is de stand van het gewas wisselend. Dit kan meerdere oorzaken hebben:
> zuurtegraad (pH)
Een belangrijk aspect is de zuurtegraad (pH) van de bodem. Een te lage pH belemmert het vrijkomen van belangrijke groei-elementen zoals stikstof, fosfaat en kali. Na de maïsoogst kunt u de pH van de bodem verbeteren door te bekalken.
> bodemstructuur
Ook de structuur van de bodem speelt een rol bij een wisselende stand van het gewas. Een storende laag in de bodem of verslemping (dichtslaan van de grond) geven bij een flinke hoeveelheid neerslag een verminderde maïsgroei. Voldoende organische stof in de bodem draagt bij aan een beter bodemleven. De teelt van een vanggewas na maïs is een belangrijk onderdeel in het verbeteren van uw bodemgezondheid.
Tekst: Mark de Beer, Agrifirm Feed