Eerder spenen door melkpoeder
In 2011 heeft de HAS KennisTransfer onderzoek gedaan naar de kalveropfok in de Nederlandse melkveehouderij. Uit dit onderzoek bleek dat 72% van de veehouders melkpoeder voert. De andere 28% voert tank- of restmelk. Veehouders kiezen voor tank- of restmelk vanwege arbeidsgemak. Daarnaast denken zij dat koemelk goed aansluit op de behoefte van het kalf.
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel veehouders te lang doorgaan met het voeren van koemelk. (zie grafiek) Dit geeft hogere kosten.
Lagere voeropname bij koemelk
Koemelk geeft het kalf eerder een verzadigd gevoel dan melkpoeder. Hierdoor komt de pensontwikkeling minder snel op gang. Dit komt door het zeer hoge vetgehalte. Uw kalf zal hierdoor minder ruw-en krachtvoer opnemen. Een hoge voeropname rond het spenen is zeer belangrijk, dit voorkomt een speendip.
Samenstelling koemelk veranderd door voeding en fokkerij
Door de invloed van voeding en fokkerij is de samenstelling van koemelk veranderd. Het vet- en eiwitgehalte is gestegen. Het aantal vitamines en mineralen is gedaald. De samenstelling van koemelk sluit hierdoor niet meer goed aan op de behoefte van uw kalf. Voert u wel koemelk aan uw kalveren? Vul dit dan aan met een vitaminen-mix.
Afstemming op behoefte van uw kalf
Melkpoeder is perfect afgestemd op de behoefte van het kalf. De constante samenstelling en ideale vet-en eiwitverhouding stimuleren een hogere voeropname. De pens ontwikkelt hierdoor beter. Zo voorkomt u een dip na het spenen en legt u een goede basis voor een hoge levensproductie.
Tekst: Sanne van de Kamp, Agrifirm Feed