Maak gebruik van vrijstellingen voor de overdrachtsbelasting!
Wat is overdrachtsbelasting?
Wat de naam al doet vermoeden: overdrachtsbelasting betaal je als je onroerend goed overgedragen wordt. Degene die verkrijgt, betaalt. Bij verkrijgen kun je in de eerste plaats denken aan kopen. Ook als u onroerend goed erft en geschonken krijgt, is er sprake van verkrijging. Een andere vorm van verkrijgen is het gaan delen in de waardeontwikkeling van het onroerend goed. Een veel voorkomende vorm daarvan is inbreng van onroerende goederen in een vennootschap onder firma.
Gelukkig veel vrijstellingen
In de praktijk van alle dag hebt u als agrarisch ondernemer nauwelijks last van heffing van overdrachtsbelasting. Er zijn vrijstellingen die van toepassing zijn zonder dat u daar direct weet van hebt. De oorzaak van die “onwetendheid” is dat uw adviseur een beroep doet op een vrijstelling als dat nodig is. In het vervolg van dit artikel vestigen wij de aandacht op drie vrijstellingen die voor u het meest van belang zijn.
Cultuurgrondvrijstelling
Als een agrarisch ondernemer cultuurgrond koopt en in zijn onderneming gaat gebruiken, vindt geen heffing plaats omdat daarvoor de cultuurgrondvrijstelling van toepassing is. De cultuurgrond blijft bedrijfsmatig in gebruik ten behoeve van de landbouw. Dat is de reden om die verkrijging vrij te stellen. De vrijstelling wordt teruggenomen (alsnog betalen dus) als de cultuurgrond binnen tien jaar na aankoop niet langer bedrijfsmatig ten behoeve van de landbouw wordt gebruikt.
Niet-ondernemers kunnen ook gebruikmaken van deze vrijstelling. Als zij na aankoop de grond in gebruik geven aan een agrarisch ondernemer, geldt voor hen ook die vrijstelling.
De notaris verzorgt bij de eigendomsoverdracht het beroep op de vrijstelling. Is de vrijstelling niet van toepassing dan is hij verantwoordelijk voor de afdracht van overdrachtsbelasting.
Inbrengvrijstelling
In het geval u de onderneming inbrengt in een vennootschap onder firma (VOF), gaat uw medefirmant delen in de waardeontwikkeling van het onroerend goed. De inbrengvrijstelling zorgt ervoor dat de medefirmant geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Het maakt daarbij niet uit of de medefirmant uw echtgenoot, uw kind of iemand anders is. Of uw fiscaal adviseur de akte opstelt of de notaris, dat maakt ook geen verschil.
In de VOF-akte wordt een beroep gedaan op de vrijstelling. Per regionaal kantoor van de belastingdienst kan het verschillen of een aangifte overdrachtsbelasting nodig is om de vrijstelling binnen te halen.
Familievrijstelling
Deze vrijstelling is van toepassing als een onderneming wordt overgedragen aan kinderen, kleinkinderen, broers, zusters, of hun echtgenoten. Toepassing is ook mogelijk als de bedrijfsoverdracht gefaseerd plaatsvindt. Bijvoorbeeld bij een overdracht van de onderneming waarbij de cultuurgrond nog niet in eigendom wordt overgedragen, maar wordt verpacht aan de overnemer.
Bij ontbinding van een samenwerking waarbij ouders uittreden wordt een beroep gedaan op deze vrijstelling. De woning die bij de overdracht is betrokken, deelt niet in de vrijstelling. Gelukkig blijft door het lenteakkoord (zie bijdrage van Monique Bieleman van 22 mei 2012) het tarief ook na 1 juli 2012 beperkt tot 2%.
Overdrachtsbelasting geen probleem
In de praktijk onttrekt de overdrachtsbelasting zich aan de belevingswereld van u als ondernemer. Voor de meest voorkomende gebeurtenissen waarbij onroerende goederen betrokken zijn, kan door gebruik van vrijstellingen heffing worden voorkomen. Ook de agrarisch ondernemer profiteert van de blijvende verlaging van het tarief.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.
Tom Knoef, Belastingadviseur 088 2531300, tknoef@alfa.nl.
Alfa heeft 31 vestigingen in Nederland
www.alfa.nl