Diverse openstellingen regeling LNV subsidies
Regeling Verdere verduurzaming land- en tuinbouw
Via deze regeling kunt u voor diverse machines en systemen subsidie krijgen. De zaken waar u subsidie op kunt verkrijgen zijn onderverdeeld in een aantal categoriën:
1. mestbe- en verwerking: hieronder vallen o.a. mechanische mestscheiders, installaties voor bezinking, strippen of scrubben, indikken, drogen, composteren of verwerking tot korrels. Voorwaarde is dat met de installaties maximaal de mesthoeveelheid wordt verwerkt die de onderneming heeft geproduceerd in het jaar voorafgaand aan de aanvraag, en dat minimaal 60% van de be- of verwerkte mest wordt gebruikt op de landbouwgronden die bij de onderneming in gebruik zijn.
2. preciesielandbouw: hier vallen onder andere onder rijenbemesters (al dan niet met GPS), sectiebesturing met GPS voor vloeibare meststoffen, ploeg met GPS. Er kan geen subsidie meer worden gekregen op de aanschaf van een trekker.
3. mestsilo’s: voor de aanschaf van silo’s waardoor de mestopslagcapaciteit wordt vergroot naar minimaal 12 maanden, en groter is dan de minimumopslagcapaciteit zoals bedoeld in het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet.
4. Energie-efficiëntie: subsidie is te krijgen voor warmtepompen, warmtepompboilers, combiwarmtepomt met bodemsysteem, klimaatcomputer voor bewaarruimten van agrarische producten, en geluidarme pomp, compressor of mobiel aggregaat, dat aan de voorwaarden voldoet van MIA/VAMil 2009, B5170.
5. hernieuwbare energie: hieronder vallen: biomassaketel, zonneboiler, kleine windturbine. De energie of warmte moet gebruikt worden door de landbouwonderneming, en mogen niet meer energie opwekken dan wat op de jaarrekening als verbruik was vermeld.
6. water: subsidie op dakgoten, buizen en goten voor afvoer van hemelwater, richels en andere voorzieningen die voorkomen dat hemelwater in contact komt met bijvoorbeeld kuilplaten, een wadi voor opvang van hemelwater, waterdichte opslagputten met overloopn aar mestkelder voor opvang van o.a perssap et cetera, buizen en goten voor afvoer van hemelwater dat met voer- of mestresten is vervuild naar een opslagput, een erfveegmachine.
Een aanvraag moet ingediend worden met een offerte, en een vermelding van de maximale en werkelijke capaciteit bij aanvragen voor categorie 1, 3 en 5. Als u een aanvraag indient voor categorie 5 moet ook een jaarafrekening energieverbruik meegestuurd worden.
Aanvragen:
Voor categorie 1 en 2: vanaf 2 juli tot en met 27 juli.
Voor categorie 3, 4 en 5: vanaf 1 november tot en met 30 november.
Voor categorie 6 is (nog) geen openstelling en budget bekend.
Een bedrijf kan voor één categorie een aanvraag indienen. Als er binnen de openstelling te veel aanvragen binnenkomen, wordt er geloot.
Hoogte subsidie: de subsidie is tussen de 25% en 35%, afhankelijk van welke installatie er aangevraagd wordt. De subsidie moet minimaal 5.000 euro zijn, en wordt maximaal 100.000 euro.
Het totale budget is 15 miljoen euro. Voor bepaalde investeringen door ondernemingen in de provincie Utrecht is extra geld beschikbaar.
Subsidie voor Integraal Duurzame Stallen (IDS)
Nadat onlangs de IDS-GLB bekend was gemaakt, is nu ook de complementaire nationale regeling gepubliceerd. Subsidie kan verkregen worden voor de meerkosten van investeringen die de duurzaamheid van de stal en/of het veehouderijsysteem vergroten. Er is een onderscheid: de GLB variant richt zich op bedrijven die meer dan 3.000 meter van een N2000 gebied zitten; de nationale richt zich op de bedrijven die maximaal 3.000 meter van een N2000 gebied zitten. Deze moeten dan uitkomen op een reductie van ammoniak van minimaal 25%. Hoe hoger de reductie, des te beter scoort de aanvraag.
De ingediende aanvragen worden beoordeeld op diverse punten, zoals nieuwheid, economische of technische perspectieven, prijs/kwaliteit et cetera, en daarna gerangschikt.
Belangrijk is bij deze regeling het investeringsplan waarin het project wordt beschreven. Verder moet u zoveel mogelijk offerte’s hebben, bij voorkeur ook voor de onderbouwing van de referentiekosten.
Aanvragen kunnen worden ingediend:
Nationale openstelling: 15 juli tot en met 31 augustus.
GLB openstelling: ook van 15 juli tot en met 31 augustus.
Bijdragen:
Nationale openstelling: 40% van de subsidiabele kosten, en maximaal 250.000 euro.
GLB openstelling: 45% van de subsidiabele kosten, en maximaal 250.000 euro.
Het budget voor de nationale regeling is 8 miljoen euro. Er is een aanvullend budget voor aanvragers uit Limburg en uit het gebied Groot Wilnis Vinkeveen (provincie Utrecht).
Jonge landbouwers
Jonge landbouwers (jonger dan 40, maximaal 3 jaar zelfstandig het bedrijf uitoefenen) kunnen aanvragen indienen vanaf 1 oktober tot en met 26 oktober. Het verzoek tot subsidievaststelling moet uiterlijk 1 juli 2015 worden ingediend.
Het budget is 5,3 miljoen euro. De subsidiabele kosten mogen maximaal 80.000 euro bedragen, en de subsidie moet minimaal 5.000 euro zijn en is maximaal 25% van de subsidiabele kosten. Tegenover het bedrag aan subsidiabele kosten moet een banklening komen te staan die minimaal zo hoog is als de subsidiabele kosten.
Voor alle regelingen geldt dat men moet wachten met het aangaan van verplichtingen totdat er een beslissing is genomen op de aanvraag.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.
Ben Brus, senior subsidieadviseur , 088 2531000, bbrus@alfa-subsidies.nl
Alfa heeft 31 vestigingen in Nederland.
www.alfa-accountants.nl
Tekst: Ben Brus