Tips voor smakelijk gras
Hierbij een aantal tips voor smakelijk gras:
Beweiden
> Wissel maaien en weiden af zodat uw koeien regelmatig schoon grasland krijgen.
> Start met weiden wanneer het gras 700 –800 kg droge stof bevat (ongeveer een halve weidesnede bij maaien).
> Weid de koeien sneller om bij minder droge stof in het gras bij het omscharen. (bijvoorbeeld omweiden van 4 dagen naar 2 dagen)
> Is het gras te lang? Beweid het perceel dan niet maar maai het.
> Maak meer groeitrappen in de verschillende percelen.
> Maak gebruik van A/B weiden om vervuiling te verminderen. (ochtend/avond of dag/nacht perceel)
Bemesting
> Weid zoveel mogelijk op het smakelijke etgroen.
> Beweid beperkt zodat er minder mest in het grasland komt en het gras dus smakelijker blijft.
> Rijd na de eerste snede geen mest op het te beweiden perceel.
> Stuur op een hoog suikergehalte door de stikstofbemesting tijdig af te bouwen.
> Strooi 75-100 kg/ha Graszout Blauw voor de derde snede.
Graslandmanagement
> Voorkom roest in het perceel door een goede kunstmestverdeling en grasrassen met een hoge kroonroestresistentie.
> Voorkom stinkende zode door verterende mest- en plantenresten in de zode. Dit kan door de percelen later in het weideseizoen vaker te maaien.
> Maak gebruik van witte klaver in weidepercelen.
Tekst: Sanne van de Kamp, Toine Heijmans, Agrifirm Feed