De (on)zekere toekomst van de landbouwvrijstelling, wat is wijsheid?
De enige zekerheid
Er is volgens mij niemand die kan garanderen dat de vrijstelling blijft bestaan. Maar er is ook niemand die zeker weet dat de vrijstelling wordt ingetrokken! En als de vrijstelling al zou worden ingetrokken: komt er dan een “overgangsregeling” of niet? Ik zou het erg onrechtvaardig vinden als er in zo’n situatie geen overgangsmaatregel komt. Maar ja, ik kan dat niet garanderen! En, als er zo’n overgangsmaatregel komt: hoe gaat die dan luiden? Wat wel heel erg duidelijk is: als afschaffing zonder “goede” overgangsmaatregel plaatsvindt, kunnen drastische gevolgen optreden.
Over de toekomst van de landbouwvrijstelling concludeer ik: de “enige zekerheid die ik heb”, is “dat er geen zekerheid bestaat”!
U kunt actie ondernemen: herwaardering!
Voor veel (niet alle!) ondernemers kan de landbouwvrijstelling nu “safe” worden gesteld. Daarvoor moet dan wel een actie plaatsvinden, welke soms “best wel” complex is. En ja hoor: dat kost dus geld! Het doel van dit artikel is dat ik u adviseer een besluit te nemen: onderneemt u actie of niet?
In veel gevallen is het mogelijk een onbelaste herwaardering van de landbouwgronden tot de WEVAB uit te voeren. De herwaarderingsmogelijkheid werkt in situaties met een nieuwe of bestaande personenvennootschap (zoals een maatschap of vennootschap onder firma). De methode is goedgekeurd door de Belastingdienst, en biedt daarom zekerheid. Wilt u als ondernemer uw rechten zeker stellen, dan verdient deze methode de voorkeur.
Alternatief: stelselwijziging WEVAB
Een andere manier om de landbouwvrijstelling te benutten is de stelselwijzigingsmogelijkheid. Ondernemers verhogen dan de balanswaarde van de landbouwgronden bij een stelselwijziging naar de WEVAB. Deze stelselwijziging naar WEVAB biedt echter geen zekerheid. De Belastingdienst verzet zich ertegen. Over de stelselwijzigingsmogelijkheid worden beroepsprocedures bij de belastingrechter gevoerd. Het kan nog jaren duren voordat duidelijk is of de stelselwijziging naar WEVAB wel of niet werkt. Daarnaast kan het WEVAB-stelsel ná een eventuele afschaffing van de landbouwvrijstelling juist nadelig zijn.
Stelselwijzigingsafspraak met de Belastingdienst
Voor een aantal ondernemers is de stelselwijzigingsafspraak interessant, omdat herwaardering bij hen niet mogelijk is (of omdat een ondernemer niet voor herwaardering kiest). Advieskantoren hebben heeft met de Belastingdienst een afspraak gemaakt. Samengevat komt de afspraak op het volgende neer:
- Om de stelselwijzigingsmogelijkheid toe te passen is het voldoende dat u wordt aangemeld op een lijst.
- Keurt de rechter de stelselwijziging uiteindelijk goed, dan wordt deze met terugwerkende kracht in uw jaarstukken doorgevoerd. Dat geldt ook als de landbouwvrijstelling in de tussentijd zou zijn afgeschaft.
- Nadat de stelselwijziging is goedgekeurd, worden de percelen landbouwgrond aangemeld waarvoor u deze wilt doorvoeren.
- Wijst de rechter de stelselwijziging echter af, dan blijft alles zoals het is.
- U kunt u desgewenst nog afmelden voor de afspraak als de ontwikkelingen dat nodig maken.
LET OP: alle ondernemers kunnen zich aanmelden voor de stelselwijzigingsafspraak!
Voordelen van de stelselwijzigingsafspraak
Samengevat zorgt de stelselwijzigingsafspraak ervoor dat (als de rechter dat goedkeurt!) u zonder hoge kosten de stelselwijziging kunt benutten. Ook ingeval de landbouwvrijstelling eerder zou worden afgeschaft dan dat de rechter uitspraak heeft gedaan. U stelt uw rechten op de stelselwijziging dus zeker (voor de situatie dat de rechter daarmee instemt). Dit betekent echter niet dat de Belastingdienst de stelselwijziging WEVAB nu al goedkeurt. De rechter moet immers eerst nog uitmaken of de stelselwijziging WEVAB is toegestaan. Als u zich aanmeldt en de rechter de stelselwijziging te zijner tijd niet goedkeurt, blijkt de aanmelding niet het gewenste effect (zekerstelling landbouwvrijstelling) gehad te hebben.
En dat is nou juist het grote verschil tussen de stelselwijzigingsafspraak en de eerder beschreven “herwaarderingsmogelijkheid”: die herwaarderingsmogelijkheid biedt u veel meer zekerheid op het benutten van de landbouwvrijstelling!
Het besluit
En dan aan u om te komen tot een besluit:
U neemt nu een besluit: u onderneemt wel actie of niet. Let op: er zijn verschillende acties mogelijk: u gaat over tot herwaardering en stelt de landbouwvrijstelling “safe” dan wel u sluit zich aan bij de stelselwijzigingsafspraak. Overigens: indien u besluit over te gaan tot herwaardering, vind ik het zinvol dat u zich ook aansluit bij de stelselwijzigingsafspraak!U besluit nu geen actie te ondernemen.U overlegt met een adviseur, waarna u een besluit neemt.
Wat u ook doet, ik adviseer u dus dringend hierover (nog eens?) na te denken. En niet alleen om te komen tot uitvoering van een “landbouwvrijstellingsactie”: soms geeft het ook rust een besluit genomen te hebben (voorlopig) niets te doen. Ik wens u alle wijsheid bij de besluitvorming!
Mr. J. Boele, Fiscaal jurist, 088 2532300,
jboele@alfa-accountants.nl, Alfa heeft 31 vestigingen in Nederland.
www.alfa-accountants.nl
Tekst: Jeroen Boele