Aandachtspunten bij weidegang
> Weid maximaal 4 dagen op hetzelfde perceel
Niet alleen de weersomstandigheden bepalen de kwaliteit en voederwaarde van het gras. Ook het beweidingregime speelt een rol. Voorkom verliezen door uw koeien maximaal vier dagen op hetzelfde perceel te weiden. Te lang weiden in hetzelfde perceel gaat ten koste van de droge stofopname en daarmee de melkgift. Laat ook bij minder goede weersomstandigheden de koeien niet te lang op hetzelfde perceel lopen. Als het gras niet smakelijk is, vreten ze weinig en vertrappen ze veel.
> Pas de krachtvoercomputer aan
Wanneer de koeien in de wei lopen hebben ze maar een beperkte tijd toegang tot de krachtvoercomputer. Door tijdig de instellingen van de computer aan te passen kunnen de koeien toch voldoende krachtvoer opnemen zonder dat er pensverzuring optreedt.
> Schaar zwaar gemaaide percelen jong in
Percelen die gemaaid zijn bij een zeer hoge opbrengst kunt u de volgende snede het beste beweiden in een lichte weidesnede (1.000-1.500 kg ds). De beschadigde zode herstelt zo sneller. Een lichte bemesting en als het kan een regenbui (beregenen) doen het gras goed. De oude zode heeft even tijd nodig om nieuwe spruiten te vormen. Binnen een week de toppen eruit laten vreten is daarom niet verstandig. De nieuwe spruiten kunnen dan beschadigen.
> Tijdig meer uren op stal
Praktijkervaring leert dat het melkvee op veel bedrijven in de herfst te lang buiten lopen om te voorkomen dat het gras te lang de winter in gaat. Vooral bij nieuwmelkte dieren gaat dit ten koste van conditie en melk(eiwit)productie. Wilt u dit voorkomen? Voer dan meer bij op stal en beperk tijdig het aantal uren weiden.
> Voorkom daling melkproductie door bijvoeding
‘Tijdens het seizoen daalt de energiewaarde en stijgt het ruw eiwitgehalte’, dit blijkt uit meerjarig onderzoek van Agrifirm Feed. Daarnaast daalt ook het aanbod van gras in de loop van het seizoen. Voor bedrijven die niet of nauwelijks bijvoeren betekent dit een daling van de melkproductie en een forse stijging van het ureum in de melk.
> Meeste melkveehouders overschatten opbrengst en opname uit grasland
Uit onderzoek van het project Koe & Wij bleek dat veehouders over het algemeen de grasopbrengst overschatten. Vooral in de nazomer, wanneer de groeisnelheid afneemt en het gras “holler” begint te staan, betekent dit dat het grasaanbod lager ligt dan de meeste veehouders inschatten. Daarbij komt dat de droge stofopname uit gras op voorgeweid land aanzienlijk lager is dan op etgroen. Vooral in het najaar is dit het geval.
> Voorkom vruchtbaarheidsproblemen met bijvoeding
In de herfst is het moeilijk om in de energie- en eiwitbehoefte te voorzien. Dit komt door wisselende weersomstandigheden, aanbod en kwaliteit van weidegras. Hoogproductief melkvee stelt hoge eisen aan de voeding. Wanneer u daar onvoldoende op inspeelt verliezen de koeien veel conditie. Dit heeft negatieve gevolgen voor melkproductie en vruchtbaarheid.
Tekst: Leo Tjoonk, Agrifirm Feed