Veehouders positief over oplossen mestoverschot
Dat het mestdossier de gemoederen bezighoudt, is niet nieuw. Het blijkt ook uit de hoge respons op de vragenlijst die Alfa haar klanten heeft voorgelegd. Op dit moment kampt de helft van de veehouderijbedrijven met een mestoverschot. Onder de groep melkveehouders beschikt het merendeel nu nog over voldoende mestplaatsingsruimte. Over vijf jaar, is de verwachting, is het aandeel koeienboeren met een overschot verdubbeld: ruim tweederde van de bedrijven heeft dan een mestproductie die groter is dan de aanwezige gebruiksruimte. In het oosten ligt dit percentage zelfs op 95 procent. Van de melkveehouders die de komende jaren het productieniveau willen opschroeven, verwacht 80 procent uit te komen op een mestoverschot.
Voor afschaffing dierrechten
Afgelopen najaar heeft staatssecretaris Bleker, samen met ambtsgenoot Atsma, zijn plannen voor het toekomstig mestbeleid gepresenteerd. Het merendeel van de veehouders zegt voldoende op de hoogte te zijn van de nieuwe mestplannen. Dertig procent van de respondenten is ronduit positief; een op de tien ondernemers ziet het nieuwe mestbeleid als een bedreiging. Het nieuwe stelsel zal, als het goed functioneert, het huidige stelsel van productierechten vervangen. Op de vraag of men voorstander is van afschaffing van de dierrechten oordeelt de helft van de ondernemers positief. Eenderde is tegen afschaffing en een of de vijf veehouders heeft geen mening.
De voorstanders van afschaffing noemen vooral het kostprijsverhogend effect van de quotering en de ruimte voor ondernemerschap die afschaffing met zich meebrengt. Tegenstanders wijzen op het risico van overproductie en de gevolgen voor de prijsvorming. Melkveehouders vertrouwen erop dat de productierechten na 2015 niet opnieuw zullen worden ingevoerd. Varkens- en pluimveehouders zijn hiervan minder zeker. Als er geen duurzaam evenwicht tussen mestproductie en mestafzet ontstaat, zal de politiek de rechten – al dan niet in gewijzigde vorm – opnieuw van stal halen.
Oplossingen
Als oplossing voor het mestoverschot op het eigen bedrijf zijn er verschillende opties. Alfa vroeg haar klanten welke bedrijfsmaatregelen zij (gaan) nemen. Van de melkveehouders maakt 70 procent gebruik van BEX. Daarnaast worden vaak genoemd: grond bijkopen of pachten (56 procent) en mestafzet in de regio (53 procent). Mestverwerking wordt door een kwart van de bedrijven met melkvee als oplossing gezien. De intensieve veehouderij is meer vertrouwd met grootschalige verwerking van mest (40 procent). Daarnaast zetten varkens- en pluimveebedrijven hun mest af over grotere afstand (60 procent).
Over de vraag of het nieuwe beleid werkelijk gaat leiden tot een duurzaam evenwicht op de mestmarkt, lopen de meningen uiteen. Ondernemers worden gestimuleerd nog efficiënter om te gaan met meststoffen. Door een mogelijk toekomstig tekort aan met name fosfaat krijgt mest waarde, zo is de gedachte. Daarbij wordt als kanttekening geplaatst dat de gehele sector zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Als belangrijkste voorwaarden voor het slagen van het nieuwe mestbeleid worden genoemd: stimuleren van mestverwerking en export, en erkenning van kunstmestvervangers. Binnen de veehouderij is er vertrouwen om met een stevige inzet het mestprobleem voor eens en altijd op te lossen.
Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.
Jeroen van den Hengel, stafmedewerker Agrarische Bedrijfskunde, 088 2531000, jvdhengel@alfa-accountants.nl.
Alfa heeft 31 vestigingen in Nederland.
www.alfa-accountants.nl
Figuur: “Ik zie mogelijkheden om het mestoverschot op mijn bedrijf op te lossen door…”
Tekst: Jeroen van den Hengel