Voedingstips voor uw jongvee (1) fase 1 weerstandopbouw -50 - 2 dagen
Een aantal voedingstips in fase 1: -50 – 2 dagen
> Goede biestkwaliteit start 50 dagen voor afkalven
De laatste 50 dagen voor het kalven stoomt u de droge koe klaar voor het afkalven. Een koe met een goede weerstand (door een juist rantsoen) geeft voldoende biest van een goede kwaliteit.
> Een juiste biestverstrekking is cruciaal
Bij de geboorte heeft een kalf geen antistoffen (immunoglobulinen) in het bloed zitten. Deze krijgt het kalf alleen binnen via biest. Een kalf met te weinig antistoffen heeft 2-4 keer meer kans op sterfte. Ook de kans op diarree is aanzienlijk groter.
Hanteer bij biestverstrekking de vier ‘V’s’.
> vlug
De opname van antistoffen uit biest door de darmwand is van beperkte duur. De meeste antistoffen neemt het kalf binnen een uur na de geboorte op. Daarna neemt de opnamecapaciteit af. Na 12 uur is het percentage al gehalveerd. Ongeveer 24 uur na de geboorte zijn de darmvlokken van het kalf niet meer in staat om antistoffen uit biest op te nemen.
> veel
De vochtbehoefte van een kalf is 12 tot 15% van het geboortegewicht. Dit betekent dat u dagelijks ongeveer6 literbiest per kalf moet verstrekken.
> vaak
Verstrek drie tot vier maal per dag 1,5 tot 2 literbiest in de eerste twee levensdagen. Pas op dat u niet teveel biest per keer verstrekt. Verstrekt u teveel biest, meer dan2 liter, dan loopt de lebmaag over. De melk komt in de pens terecht. Hier gaat de melk rotten. De gevolgen zijn dat het kalf gaat ‘kleischijten’, vermagert en minder snel groeit.
> vers
Verstrek biest rechtstreeks van de moeder aan het kalf. Het beste is zoveel mogelijk biest van de eerste melking te gebruiken. Deze biest bevat meer antistoffen dan biest van latere melkingen (zie tabel). Bewaar biest altijd in een koelkast. Zo voorkomt u bacteriegroei.
Als u ingevroren biest opwarmt, plaats de biest - in een gesloten verpakking - in warm water. (maximaal 65° C ) Zo blijft de kwaliteit van de eiwitten en vitamines in de melk behouden.
> Meet de biestkwaliteit met een biestmeter
De concentratie immunoglobulinen (IgG) in biest is belangrijk. Biest met ≥ 50mg/ml IgG is goede biest. Het aantal antistoffen (IgG) in de biest is eenvoudig te meten met een biestmeter. De biestmeter (zie foto) meet het gehalte aan vaste deeltjes (vet, eiwit en lactose). Biest met veel vaste deeltjes, bevat veel antistoffen.
Vraag uw voerleverancier naar een biestmeter.
Meer informatie over uw jongveeopfok
Tekst: Sanne van de Kamp, Agrifirm Feed