Tegen fosfaatrechten protesterende bio-boeren naar Brussel
Het argument van het ministerie om de bio-boeren ook aan het fosfaatrechtenstelsel mee te laten doen, is dat ook bio-koeien fosfaat produceren en daarmee hebben bijgedragen aan overschrijding van het plafond.
‘Bioboeren dragen niet bij aan grondwaterverontreiniging’
De groep biologische boeren vindt echter dat er voor hen een uitzonderingspositie zou moeten gelden: „Kijkend naar de achtergrond van de Derogatiebeschikking is het fosfaatproductieplafond er om verontreiniging van grondwater te voorkomen. Biologische boeren dragen structureel niet bij aan die verontreiniging, omdat zij altijd ruim onder de normen van de EU-Nitraatrichtlijn produceren. De bio-melkveehouderij heeft als geheel geen mest – en fosfaatoverschot. Er is eerder een tekort aan mest op sectorniveau. “
De groep vindt de derogatie – waarvoor de fosfaatwet uiteindelijk werd opgesteld – alleen in het belang van gangbare melkveebedrijven. „Biologische melkveehouders moeten nu mee betalen aan een duur fosfaatrechtensysteem. De bio-sector wordt hierdoor ernstig gehinderd om door te ontwikkelen en aan de toenemende vraag naar biologische zuivel te kunnen voldoen.”
16 cent hogere kostprijs dan collega EU-bioboer
Het verplicht investeren in fosfaatrechten bij meer productievolume, om in te spelen op de groeiende vraag naar biologische zuivel, leidt tot een kostprijsverhoging van € 0,16/liter melk, aldus de protesterende groep. „De bio-collega’s in de EU hebben deze investering niet. Dat is een verstoring voor de Nederlandse bio-boer in de interne EU-markt.”
Het ministerie van Landbouw past willekeur toe bij het categoriseren van diersoorten die specifiek wel of niet onder de Fosfaatwet vallen, vindt de groep biologische melkveehouders. „Het is goed mogelijk de biologische melkveehouders te categoriseren als groep buiten het fosfaatstelsel. Zij kunnen dan – net als de vleeskalverhouderij en de geitenhouderij – onder de categorie ‘overige’ vallen.”