‘Geen drijfmest voor eerste snede serieuze optie’
Volgens Huveneers kunnen deze veehouders een prima grassnee oogsten van alleen kunstmest. „Door alleen snel beschikbaar stikstof uit kunstmest toe te dienen, heeft het gras direct voeding en neem je minder risico’s met insporing. De omstandigheden voor de tweede en derde snede wat betreft de draagkracht, zijn vaak veel gunstiger. Dan kan, middels een hogere drijfmestgift en een lagere kunstmestgift, de stikstof uit drijfmestgift beter tot zijn recht komen.”
Het advies van de bemestingsdeskundige heeft alles te maken met de huidige omstandigheden waarbij een aantal veehouders nog geen mest hebben kunnen uitrijden. „We zijn op dit moment twee weken later dan andere jaren. Dit heeft te maken met de natte periode in februari en de strenge vorst van begin maart. Door de flinke regenval in februari is de bodemvoorraad aan direct beschikbaar stikstof is laag. Zodra de buitentemperatuur stijgt, heeft het gras direct behoefte aan stikstof terwijl de mineralisatie en de omzetting van een deel van de stikstof uit drijfmest nog tegenvalt.”
‘Aandacht zwavel soms wat overdreven’
Op dit moment verschijnen er ook weer berichten over de noodzaak van zwavelbemesting. Huveneers acht een goede bemesting van zwavel eveneens belangrijk, maar vindt de aandacht weleens wat overdreven. „Uit commerciële belangen wordt al snel zwavelbemesting geadviseerd. Ons advies is om vooral op de bodemanalyse te kijken of zwavel nodig is. Voor wat koudere gronden in combinatie met de lage bodemtemperatuur, kan het de overweging zijn om wat extra zwavel te bemesten voor de eerste snede. Daarbij kunnen veehouders het beste een zwavelmeststof gebruiken die snel beschikbaar komt, zoals zwavelzure ammoniak. Zwavelbronnen op basis van gips werken in dit geval te traag.”