Schouten voelt niets voor alsnog uitvoeren Kringloopwijzerpilot
Schouten zei dat zaterdag op een ChristenUnie-bijeenkomst in Oudleusen (OV) speciaal bedoeld voor boeren uit het Overijssels Vechtdal.
De minister herhaalde wat zij al eerder in de Tweede Kamer (en zaterdag jl. in een groot interview in de Volkskrant) zei over de kalverfraude, de aanleiding om de aangekondigde pilot met de KringloopWijzer niet door te laten gaan. „Ik kon volgens de regels niet anders handelen, maar ik heb de negatieve impact op boeren, die massaal als fraudeurs werden weggezet, onderschat. Dat betreur ik zeer.”
Uitleg handelswijze
Aan een aanwezige veehouder, zijn bedrijf behoort tot de laatste 100 geblokkeerde bedrijven, legde ze uit hoe ze gehandeld heeft toen zo’n 8 weken geleden duidelijk werd dat het aantal meerlingen in Nederland onverklaarbaar hoog was. „Terwijl de I&R zo ontzettend van levensbelang is voor de sector. Bij een uitbraak van een dierziekte gaat direct heel Nederland op slot. Uit steekproeven bleken vervolgens grote verschillen. We hebben nog gedacht aan op dierniveau blokkeren, alleen de verdachte dieren dus, maar dat moet volgens de regels op bedrijfsniveau. Helaas is toen het woord fraude gebruikt.”
Schouten was afgelopen week behalve bij de boeren in het Vechtdal ook bij de vissers op Urk en de tuinders in het Westland. „Rode draad is overal dat er steeds hogere eisen op het gebied van duurzaamheid worden gesteld. Dat vind ik niet verkeerd, maar je moet wel zorgen dat die boer, tuinder of visser dat dan ook kan betalen. Je kunt hem wel dwingen om 1 of 2 ton extra te investeren in dierenwelzijn maar als dat geen hogere prijs oplevert, dan is hij snel uitgeboerd.”
‘Mestwetgeving niet uit te leggen’
Bovendien wil ze met name de mestwetgeving aanpakken en vereenvoudigen. „Bij mijn komst op het ministerie, dat nog steeds in oprichting is, kreeg ik een overzicht van alle wet- en regelgeving. De mestwetgeving was zo enorm dik en complex, ik snap die nog steeds niet volledig. Het is ook niet uit te leggen aan de boer, dat moet dus echt heel anders.”
Daarbij denkt ze niet meteen aan aangepaste regelingen per regio of zelfs per bedrijf, ondanks grote regionale verschillen in bijvoorbeeld waterkwaliteit. „Maar als je het simpeler wilt maken, dan zul je minstens een deel generiek beleid moeten hebben. Anders wordt handhaving enorm ingewikkeld. Je moet dan niet alleen naar de bodem onder elk bedrijf maar ook naar het gewas gaan kijken.”
In dat kader betreurt ze dat de polarisatie tussen natuur en landbouw groeit. „Het lijkt soms of je alleen voor de natuur op alleen voor de boer kunt zijn. Terwijl die elkaar nodig hebben."
Balans tussen belangen
Op een vraag van varkenshouder Johnny Hogenkamp waarom het ministerie van LNV de ‘Week zonder Vlees’ promootte (‘Straks komt er nog een week zonder zuivel of een week zonder aardappelen’) verklapte Schouten dat ze vorige week in Zeeland juist ‘heerlijke koteletjes had gegeten’. „Er zijn mensen die geen belang hebben bij vlees, dat is in dit land gelukkig een vrije keuze. Als ministerie besteden we echt heel veel aandacht aan promotie van de hele sector, pas nog op de Grüne Woche in Berlijn maar ook dan moet je de balans zoeken tussen verschillende belangen.”
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Lauk Bouhuijzen