SGP: kosten voor DNA-analyses voor rekening ministerie
Dat stelt de partij naar aanleiding van de brief die Schouten afgelopen donderdag naar de Tweede Kamer stuurde.
De SGP zet grote vraagtekens bij de juridische onderbouwing van de massale bedrijfs- en dierblokkades. „Bij alle bedrijven met melkleverende ‘vaarzen’ werden ook alle meerlingkalveren op individueel niveau geblokkeerd. Er is geen directe (Europese) verplichting om dit te doen. Een duidelijke wettelijke grondslag ontbreekt dus, zeker als je meeweegt dat het percentage meerlingen in 2017 niet uitzonderlijk hoog was.“
Verder constateert de SGP dat het melden van doodgeboortes niet automatisch voortvloeit uit de Europese verordeningen. „Deze meldingsplicht is pas in 2006 geïntroduceerd als nieuwe, aanvullende verplichting bovenop de Europese registratieverplichtingen.”
‘Beeld richting Brussel recht zetten’
Los van de bedrijfs- en dierblokkades, laten de cijfers volgens de SGP zien dat de ‘grote woorden’ over vermoedens van grootschalige fraude een slag in de lucht waren. „Ondertussen heeft het een grote groep melkveehouders in een kwaad daglicht gesteld en heeft het wellicht schade berokkend in de onderhandelingen over de derogatie. Het is van belang dat de minister en andere betrokkenen hun best doen om het beeld, ook richting Brussel, recht te zetten.”