Ammoniakwetgeving mogelijk ingrijpender dan fosfaatwetgeving
Door de groei van de melkveehouderij is dat doel zelfs eerder verder weg dan dichterbij gekomen, denkt Meerkerk „In juli 2017 greep de overheid met de fosfaatregeling in, waarna het aantal melkkoeien met ruwweg 90.000 koeien af nam. Dat was voldoende voor de fosfaatwetgeving, maar dat aantal is nog ruim onvoldoende voor de ammoniakreductie-opgave. Daarvoor zouden nog 290.000 melkkoeien extra het veld moeten ruimen”, valt te lezen op de website van Proeftuin Veenweiden.
Minder eiwit
Volgens Meerkerk moeten melkveehouders echt met ammoniak aan de slag. Ze kunnen op diverse manieren bijdragen aan ammoniakreductie. „Weidegang en verdunde mest uitrijden dragen bij aan een lagere ammoniakemissie. Dat zit bij de meeste melkveehouders wel goed tussen de oren. Er is echter ook een hoop winst te behalen door aanpassingen in het rantsoen. Uit een enquête onder de honderd deelnemers van het programma Proeftuin Veenweiden blijkt dat het eiwitgehalte in het rantsoen van de koeien nauwelijks daalt, terwijl een lager eiwitgehalte in het rantsoen wel bijdraagt aan ammoniakreductie.”
Taak mengvoerfabrikanten
Met de bemestingsstrategie en het kiezen van het maaimoment kunnen melkveehouders zelf sturen op het eiwitgehalte van het gras, laat Meerkerk weten. Binnen Proeftuin Veenweiden wordt gestreefd naar een ruw eiwitgehalte van 160 in het totaalrantsoen. „Daarvoor ligt ook een taak bij de mengvoerfabrikanten. We moeten met hen op zoek naar voeders die goed passen bij grasrijke rantsoenen. Daar ligt nog een flinke kans om ammoniakemissie te reduceren. Noodzakelijk om niet nóg meer koeien gedwongen af te voeren.”