‘Mest doet niets bij deze bodemtemperatuur'

Om zich heen ziet hij dat er veel drijfmest wordt uitgereden. Hij benadrukt dat het een lastige afweging is: nu bemesten of wachten totdat de bodemtemperatuur voldoende is opgelopen en de bodem mogelijk in een kletsnatte boel verandert. Sinds kort houdt PPP Agro Advies op haar website de ontwikkeling van de bodemtemperatuur bij, door de meetgegevens van enkele tientallen Noord- en Zuid-Hollandse veehouderijbedrijven te verzamelen.
Alleen weidepercelen
„Nu doet de mest niets, want het gras lijkt soms wel dood. Vorig jaar was het begin maart heel anders. Toen zag je overal witte puntjes in de wortelzone. Dit jaar moet het gras eerst in een warm bad komen te liggen, voordat er weer leven in komt. Alleen dan wordt de mest benut. Bij een bodemtemperatuur van 8 graden gaat het gras groeien. Tot die tijd loop je het risico dat ammoniak vervluchtigt, zeker als het gaat waaien. Of dat er mest afspoelt, als het nat wordt. Als je dan toch mest wilt uitrijden, omdat het zoveel werk is en de loonwerker ook de tijd moet krijgen, bemest dan alleen de percelen die je dit voorjaar niet gaat maaien, maar gaat beweiden."
Zonkracht
De Leeuw is zich ervan bewust dat het zomaar april kan zijn, voordat je weer het land op kunt, als je nu geen mest uitrijdt en de neerslagverwachting voor de komende tien dagen uitkomt. Dan wordt het land weer kletsnat. „Maar in maart kan de zonkracht ook snel toenemen en het vocht ook snel weer verdampen. Ik begrijp de boeren wel die niet op de lange termijn weersverwachting reageren."
Strontbende
Hij ergert zich aan percelen die door het bemesten in een strontbende zijn veranderd. „Dan weet je zeker dat de mineralenbenutting terugloopt en het is slecht voor het imago van de sector." Toen de vorst in de grond zat, is er ook mest uitgereden, tegen de uitrijdregels in.