Twee nieuwe FH-stieren beschikbaar
Cash is een British Friesian stier (Quadrant x Bellboy x Bounty), afkomstig uit een koefamilie die uitblinkt in levensduur. De laatrijpe moeder van Cash (EX90, met EX94 voor benen) heeft 11 lactaties afgesloten met een korte tussenkalftijd. De stier heeft een tijdje bij KI Samen in Grashoek gestaan. Daar is sperma van hem gewonnen in opdracht van de Ierse KI, vertelt directeur Gerard Scheepens. „Naderhand hebben wij daar weer rieten van teruggekocht.” Vandaar dat Cash’ rieten met een Nederlands nummer beginnen.
Cash’ dochters hebben in Ierland hoge gehalten en een goede vruchtbaarheid en een goede progressie in de tweede lactatie, aldus de FH-vereniging. Omdat Cash echter een British-Friesian stier is komen zijn nakomelingen echter niet in aanmerking voor de premie voor zeldzame huisdierrassen, waar zuiver Fries-Hollandse dieren wel voor in aanmerking komen.
‘Acht keer Kastanje Frans’
Dat probleem speelt niet bij de door Raymond Zijp en de familie Hooghiemster gefokte Holwerda Finbar 2. „Een echte Noord-Hollandse stier, met acht keer Kastanje Frans in de bloedlijn”, aldus Raymond Zijp, die in De Rijp ook de moeder van Finbar 2 had staan, Witsnoet 464.
De moederlijn munt volgens de FH-vereniging uit in kwaliteitsuiers, vruchtbaarheid en duurzaamheid. Vanaf zijn grootmoeder werden de vier verdere generaties in de moederlijn gemiddeld 14 jaar en ouder. Witsnoet 464 was een goed ontwikkelde, krachtige Fries-Hollandse koe met een geweldig uier en goede benen. De FH-vereniging verwacht dan ook dat Finbar 2 een goede uierverbeteraar wordt.
Met de toevoeging van Finbar 2 en Adams Cash zijn er nu in totaal 34 Fries-Hollandse stieren beschikbaar, via KI Kampen, KI Samen en CRV.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Vereniging FH-ras, KI Samen