‘Niet op percelen komen zolang deze nog rijpen of bevroren zijn’
Dat stelt Eurofins Agro. „De stikstofniveaus in de bodem zijn laag. De verleiding is dan ook extra groot om, zodra de vorst voorbij is, het land te bemesten. Het is echter beter om nog even te wachten tot de vorst helemaal uit de grond is”, zo zegt Robin Wolf, productmanager bij Eurofins. „Veehouders doen er verstandig aan om niet te snel met machines op het land te komen, zolang deze nog rijpen of bevroren zijn. Gras kan er niet tegen en gaat dood.”
Wanneer de vorst weg is en de draagkracht het toelaat, is het volgens Wolf wel goed om een drijfmestgift aan te wenden. „Zeker als de temperaturen oplopen ontstaat er direct behoefte naar stikstof.” Bij een drijfmestgift, is een vroeg kunstmestgift wat hem betreft niet noodzakelijk.
'Geen drijfmest op lang gras'
Bij bedrijven waar nog veel najaarsgras staat van afgelopen najaar, is het de vraag of een drijfmestgift verstandig is. „Het beste is om dit gras voor bemesting alsnog te oogsten of te klepelen. Als de drijfmest door het vele gras niet voldoende ingewerkt kan worden, is het advies om géén drijfmest te brengen en enkel kunstmest. Het bemesten op lang gras verhoogt het risico op boterzuursporen in de kuil. In 2016 hebben veel veehouders daar problemen mee gehad en hier geldt; voorkomen is beter dan genezen.”