Koe mag economisch gezien wel 10 jaar oud worden
Anders gezegd: als een koe het goed doet, dan bepaalt het uitvalsrisico in de volgende lactatie of de koe beter kan worden aangehouden of afgevoerd. Dat meldt Valacon in haar nieuwsbrief.
Als alle kosten worden meegerekend, dan mag een koe ongeveer 8 jaar in productie blijven om economisch rendabel te zijn. Ervan uitgaande dat een koe op de leeftijd van 2 jaar voor het eerst afkalft, mag ze dus zo'n 10 jaar oud worden – dan is ze nog steeds economisch rendabel.
Wordt er rekening gehouden met de genetische vooruitgang van nieuwe lichtingen vaarzen (van 50 tot 125 kilo meer melk per jaar), dan bedraagt de economisch optimale gebruiksduur zelfs 9 tot 12 jaar. Want naarmate een koe ouder wordt, zakt de productie. Pas na 9 tot 12 jaar komt ze dan met de productie weer in de buurt van de gemiddelde vaars.
Uitvalsrisico daalt
Valacon noemt het opvallend dat het uitvalsrisico bij koeien eerst toeneemt naarmate ze ouder worden, en na de zesde lactatie weer afneemt. "Als een koe eenmaal een bepaalde leeftijd heeft bereikt, kan ze vaak nog wel door", aldus Valacon.
Levenssaldo nieuwe norm
Het onderzoeks- en adviesbureau richt zich op het optimaliseren van de bedrijfsvoering op melkveebedrijven en maakt zich sterk voor een langere levensduur. Valacon voorspelt dat 'levenssaldo' hét nieuwe kengetal wordt: de combinatie van levensduur, kosten en baten.
Het levenssaldo is wat er van de melkopbrengst overblijft na aftrek van alle variabele kosten in het productieve leven van een koe. Zoals voerkosten, opfokkosten, gezondheidskosten en fokkerijkosten. De verschillen tussen bedrijven blijken in de praktijk groot, aldus Valacon. "En dat betekent dat er een wereld te winnen is."