Amerikaanse fokker Bennink verafschuwt showexterieur
„Winstgevend vee", is de korte reactie van Don Bennink op de vraag naar zijn fokdoel. En dat blijkt bepaald niet aan te sluiten bij de wereldwijd invloedrijkste totaalindex, de Amerikaanse TPI, waarin het exterieur een belangrijke rol speelt. „In Amerika hebben inspecteurs de neiging om grote koeien extra hoog te waarderen. Dat terwijl ze meer vreten, maar niet meer melk geven. Een koe van 800 kilo die 40 kilo melk geeft met 3,5 procent vet heeft per dag bijna 2 kilo meer voer nodig voor het lichaamsonderhoud dan een koe van 650 kilo die dezelfde hoeveelheid melk geeft. Voor onze 4.800 koeien is dat een verschil van bijna een miljoen dollar per jaar, alleen maar omdat de inspecteurs graag naar grote koeien kijken.”
Geen dunne koeien
Bennink zegt niet te houden van dunne koeien en koeien die gewicht verliezen. „Ze worden niet opnieuw drachtig, hebben de neiging kreupel te zijn en zijn minder resistent tegen ziekten. Wij willen graag een gemiddeld grote koe, die het hele jaar door haar conditie weet vast te houden.” Op het bedrijf wordt dan ook op productie, gezondheid en levensduur gefokt. Benen noemt hij niet belangrijk en uiers en totaal exterieur evenmin. „Uiers van grote koeien worden overgewaardeerd. Dat kun je eenvoudig afleiden van de correlatie van 0,57 tussen uiers en hoogtemaat”, aldus de fokker. „Veehouders die selecteren op uiers of totaal exterieur krijgen dus automatisch grotere koeien. En hoogtemaat correleert negatief met levensduur en vruchtbaarheid.”
Kruisen
De fokker voelt er niet voor om met een ander ras in zee te gaan. „Ik heb een paar vrienden die hun veestapel inkruisen. Ze doen het om kleinere koeien te krijgen, de gehalten te verhogen en de vruchtbaarheid en gezondheid te verbeteren. Het voortdurend fokken op grotere, hogere en scherpere Holsteins heeft dit veroorzaakt en ook de overmatige inteelt heeft hier aan bijgedragen”, aldus Bennink, die zelf de verwantschap van de te gebruiken stieren en het inteeltpercentage bij de paringen scherp in de gaten houdt.
Het volledige artikel over Don Bennink is te lezen in het vakblad Melkvee, dat zaterdag 24 februari verschijnt. Bennink komt naar Nederland en doet op 9 maart zijn verhaal tijdens het levensduursymposium in Heerenveen. Belangstellenden kunnen zich opgeven via www.levensduurkoeien.nl.
Tekst: Anne Hiemstra