NMV en NAV samen in stichting Mijnbouwschade
Volgens de NMV en de NAV is het hoog tijd dat de belangen van boeren in het aardbevingsgebied beter vertegenwoordigd worden. Doelstelling van de stichting Boerenbelang Mijnbouwschade is om alle ontstane schade als gevolg van de aardgaswinning te bundelen, om zo tot een snelle schadeafhandeling en uitkering te komen.
Namens de NAV zegt akkerbouwer Berend Jan Westerdijk het te betreuren dat LTO Noord niet aanhaakt bij de nieuwe stichting. "Wat ons betreft moet er één centrale belangenbehartiger komen om de mijnbouwschade af te handelen. We hebben goede afspraken gemaakt met minister Wiebes en nu de zaak eenmaal draait, willen we ook dóórpakken."
Schade bundelen
De stichting Boerenbelang Mijnbouwschade wil alle agrarische aardbevingsschade centraal bundelen. Daarvoor is er een nieuw digitaal loket: boerenbelang@mijnbouwschade.nu. Eventueel kunnen er gezamenlijk claims worden ingediend bij de NAM/overheid. Westerdijk: "Boeren zijn al druk genoeg op hun bedrijf. Als die individueel een claim moeten indienen of juridische stappen moeten gaan zetten, dan haken ze vaak af. Ze zien op tegen de procedure en er zijn ook hoge kosten mee gemoeid."
'Aparte stichting niet nodig'
Ook LTO Noord meldt in te zetten op een sterkere belangenbehartiging voor getroffen boeren in het aardbevingsgebied. Maar Alma den Hertog, regiobestuurder LTO Noord-Groningen, legt uit dat daar voor wat LTO Noord betreft geen aparte stichting voor nodig is. Wel wil LTO Noord op onderdelen samenwerken met de NMV en de NAV. Maar het afhandelen van meldingen en claims wordt gescheiden gehouden van de belangenbehartiging.
Alma den Hertog: "Collectief schade claimen is voor ons echt het sluitstuk, als het niet op een andere manier kan. Voor LTO Noord is belangenbehartiging in de breedste zin de basis. Dan gaat het over alle facetten van schadecompensatie en het versterken van de positie van de agrosector in het aardbevingsgebied."
Volgens de regiobestuursters is er al heel veel bereikt op dit dossier. "Er is onder andere een tienpuntenplan ontwikkeld voor de inventarisatie en afwikkeling van de schade bij boeren. Nu gaat het erom dat we de belangen van de landbouw optimaal borgen in het nieuwe schadeprotocol, dat Wiebes begin februari presenteerde.”
Informatieavond
LTO Noord houdt op 5 maart een informatieavond voor alle getroffen agrarische ondernemers uit Groningen. Daar word uitgelegd hoe het specifieke plan van aanpak voor de agrosector in elkaar steekt, dat samen met de NAM is opgesteld. Ook de nieuwe structuur in het mijnbouwschadedossier, het schadeprotocol en de inzet voor de agrosector voor de langere termijn komen aan bod. Ook de stichting Boerenbelang Mijnbouwschade laat weten dat er binnenkort informatieavonden zullen worden georgansieerd.
Miljoenenschade
Beweging van de bodem als gevolg van gaswinning en schade door aardbevingen, veroorzaken miljoenen euro’s schade voor agrarische ondernemers in Groningen. Zij worden geconfronteerd met schade aan schuren en stallen, maar ook ondergronds aan mestkelders en drainage door (ongelijke) bodemdaling.