Fonterra investeert in A2-melkstroom
Om voldoende A2-melk aangeleverd te krijgen, gaat Fonterra in Australië op zoek naar melkveehouders, die bereid zijn om te schakelen naar de levering van honderd procent A2-melk. Ook in Nieuw-Zeeland benadert de coöperatie melkveehouders om in de toekomst een A2-stroom te genereren.
Uitbreiding A2-assortiment
Tot nu toe produceerde The A2 Milk Company uitsluitend verse melkproducten en melkpoeders. Die producten zette het bedrijf af in Australië, Nieuw-Zeeland, China, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nu de zuivelverwerkers gaan samenwerken, wordt het assortiment waarschijnlijk uitgebreid. Fonterra en The A2 Milk Company bekijken samen in welke productgroepen ze gaan investeren.
The A2 Milk Company startte in 2000 en groeide in de afgelopen 17 jaar uit tot een behoorlijke speler in de Australische zuivelmarkt. Het bedrijf verwerkt ongeveer 10 procent van de Australische zuivel.
Beter te verdragen
Of een koe al dan niet A2-melk produceert, hangt af van één gen, waarvan drie varianten in koeien voorkomen. Een koe met het A1A1-gen produceert 100 procent A1-melk, een koe met het A1A2-gen 50 procent A1-melk en 50 procent A2-melk en een koe met het A2A2-gen vanzelfsprekend 100 procent A2-melk.
Tot voor kort was er geen hard bewijs voor de positieve gezondheidseffecten van A2-melk. Dat veranderde met een in oktober 2017 gepubliceerd onderzoek in het Britse BMC Nutrition Journal. In dat onderzoek onder 600 Chinezen werd geconcludeerd dat A2-melk gunstig is voor mensen met een melkintolerantie. De proefpersonen in het onderzoek konden A2-melk duidelijk beter verdragen dan A1-melk.