Video: Net voor de vorstperiode nog mest uitrijden (video)
Jansen geeft aan dat hij de putten vol had. „Het liefst wacht ik met het bemesten zo kort mogelijk voor het groeiseizoen. Dan heb je de minste kans op verliezen. Door alvast een paar percelen te bemesten, creëer ik wat ruimte. Volgende week hoeven we ook niet aan de slag, want komt de bemester niet meer door de bevroren grond heen. De rest van de percelen mogen wat mij betreft nog even wachten tot na de vorstperiode.”
Over het beste moment om mest te rijden verschillen de meningen onder veehouders. Vorige week hield Melkvee.nl een poll onder haar bezoekers. 58 procent geeft aan graag in februari de mest op het land te hebben. „Hoe vroeger hoe beter, mits de draagkracht het toelaat”, zo stelt men. 14 procent moet noodgedwongen mest uitrijden omdat de putten vol zitten. Ruim 27 procent vindt het onzin om in februari al mest te rijden.
Gras neemt nog niets op
Ronald Spigt, namens OCI, één van partners van Topkuil, begrijpt de verschillende overwegingen van melkveehouders met betrekking tot het tijdstip van aanwenden van drijfmest. „Vanuit bemestingstechnisch oogpunt heeft het uitrijden van mest op dit moment helemaal geen zin. Het bodemleven is niet actief om iets met de mest te doen en het gras neemt bij deze bodemtemperaturen nog niets op. Het is echter niet fout. Verliezen zijn er namelijk ook nauwelijks bij een harde ondergrond en het droge weer.”
Volgens Spigt wordt het een ander verhaal als er na de vorst nog veel regen valt en de bodemtemperatuur laag blijft. „Die situatie vergroot de kans op verliezen. Andersom kan de temperatuur na de vorstperiode ook omhoog schieten waardoor de bodemtemperatuur snel stijgt en het gras direct behoefte heeft aan minerale stikstof. Door de nattigheid van afgelopen winter is er weinig minerale stikstof meer beschikbaar en is de minerale stikstof uit drijfmest welkom. De keuze zal vooral ook afhangen van de grondsoort en de draagkracht.”
's Middags mest rijden
Ruwvoerteeltspecialist Mark de Beer van Groeikracht Zuid meldt op Boerenweer.nl dat hij de laatste dagen veel vragen van veehouders krijgt, hoe ze om moeten gaan met het vroeg bemesten van grasland en de (nacht)vorst. „Op dit moment is er kans op schade aan de graszode, als er wordt bemest. Het vriest immers ook nu al licht tot matig in de nacht. Dat gebeurt als je ’s ochtends over het bevroren gras bemest. ‘s Middags kan er wel worden bemest, aangezien dat uitbundige zonneschijn de graszode dan weer heeft ontdooit. Op grasland dat al bemest is zal de uitspoeling van mineralen minimaal zijn omdat de bodemtemperatuur nog zeer laag is en nauwelijks neerslag valt", aldus De Beer.
Te nat
Boerenweer geeft aan dat wanneer er deze dagen niet wordt bemest, men zal moeten wachten tot half maart. Op veel plaatsen, met name op minder draagkrachtige kleigronden in het noorden en westen van Nederland, is het nog te nat om te bemesten.