Keurentjes: Kans op melkaanbodregeling neemt af
Dat zei hij op de jaarcijferpresentatie van FrieslandCampina. ’s Lands grootste zuivelcoöperatie speculeerde in november vorig jaar over een mogelijke melkaanbodregeling, wanneer de verwerkingscapaciteit in het eerste half jaar van 2018 onvoldoende zou zijn om het melkaanbod te verwerken. „De melkproductie ligt redelijk in lijn met de verwachting en dat is vooralsnog prima te verwerken”, licht coöperatievoorzitter Keurentjes toe.
‘Melkprijs stabiliseert’
Bestuursvoorzitter Hein Schumacher bracht ook positief nieuws, naar aanleiding van de nieuwe prijsstijging van boter. „Waar we eerder dit jaar een forse melkprijsdaling voorspelden, lijkt die nu toch te stabiliseren. Dat is vooral te danken aan de opleving van boterprijs”, zegt hij. „2017 was al het jaar van de boter en 2018 lijkt opnieuw het jaar van de boter te worden. Boter en andere volvette producten passen weer in een gezond dieet. Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar. Volle kwark is bijvoorbeeld helemaal terug van weggeweest.”
Huishan-problemen
Het faillissement van Huishan drukte op de winst van FrieslandCampina van 2017. „Uiteindelijk hebben we ongeveer 100 miljoen euro af moeten schrijven op Huishan”, aldus Schumacher. „Toch zijn de vooruitzichten in China goed. We breiden onze activiteiten steeds verder uit van de oostkust naar het binnenland.”
De problemen met Huishan, afschrijvingen in Duitsland, lasten door herstructurering en valuta-effecten (te sterke euro) drukten de winst, waardoor de nabetaling nog niet de helft van vorig jaar is. (1,03 euro over 2017 versus 2,12 over 2016.) Toch denkt Schumacher dat er onder leden-melkveehouders begrip is voor de hoogte van de nabetaling. „De totale vergoeding aan de leden-melkveehouders ligt met 4.346 miljoen euro op het hoogste niveau ooit. Er stond weer een ‘4’ voor de melkprijs. Ik had graag een groter verschil gezien met andere Nederlandse melkfabrieken, maar het feit dat Nederlandse melkveehouders over het algemeen een goede melkprijs hebben ontvangen, is natuurlijk heel positief”, zegt hij. „Goede inkomsten voor melkveehouders zijn cruciaal voor het bereiken van de duurzaamheidsdoelstellingen die we hebben.”
Meer melkstromen
Naast weidemelk en VLOG-melk (zonder gentechniek), verwacht de bestuursvoorzitter in de toekomst nog meer melkstromen. „Dat moeten we logistiek wel goed plannen en wat die extra melkstromen precies zijn, is vooralsnog niet bekend.”
Fonterra, de grote Nieuw Zeelandse zuivelcoöperatie, maakte bekend te investeren in de verwerking van A2-melk als aparte melkstroom. FrieslandCampina doet dat voorlopig niet, meldt persvoorlichter Jan-Willem Ter Avest. „Er is momenteel geen vraag naar een dergelijk product in de markt. Mocht die vraag er komen, dan zullen wij op basis daarvan beoordelen of het interessant is om daarvoor een productiefaciliteit vrij te maken. Waardecreatie voor onze leden is daarbij uitganspunt.”