2022 ‘onrustig en uitdagend’ jaar voor Agrifirm
Ledenuitkering Agrifirm daalt met 40 procent
De Royal Agrifirm Group is in 14 landen actief in de productie en toelevering van voer en andere producten voor de veehouderij en de plantaardige sector. De coöperatie zette over 2022 in totaal 3,4 miljoen ton mengvoeders en 986.000 ton co-producten af. Aan premixen en concentraten werd 578.000 ton afgezet.
Volgens algemeen directeur Dick Hordijk was 2022 een uitdagend jaar voor Agrifirm en haar klanten. De wereldwijde stijging in grondstofprijzen (mede onder invloed van de oorlog in de Oekraïne) speelde de onderneming parten. Daarnaast is er sprake van onrust in de agrarische sector in West-Europa, en een aanhoudende druk van dierziektes op de wereldwijde veehouderij. Al die zaken laten hun sporen na in de financiële resultaten van Agrifirm, volgens de directeur.
Niettemin sluit de onderneming het boekjaar af met een positief resultaat en kunnen de leden opnieuw een ledenuitkering tegemoet zien, al is die dan ook lager dan andere jaren. De afgelopen tien jaar keerde de coöperatie al meer dan 194 miljoen euro uit aan de leden; deels in de vorm van korting op de afgenomen producten en deels uit de behaalde winst van buitenlandse ondernemingen, en van de Welkoop-winkels.
Herkauwers
In het jaarverslag staat verder dat wat betreft de business unit herkauwers de stijging van het marktaandeel in 2022 doorzette. ‘Agrifirm groeide daarmee in de belangrijke melkveeregio’s duidelijk harder dan de markt. Deze groei is niet alleen autonoom vanuit groeiende bedrijfsomvang, want het aantal nieuwe klanten overcompenseerde het aantal gestopte klanten’, aldus Agrifirm. Als gevolg van deze ontwikkelingen nam het resultaat in deze sector toe.
De kleinere sectoren geiten en vleesvee hielden elkaar in evenwicht. Vleesvee steeg sterk door; de afzet in geiten daalde met eenzelfde percentage, vooral vanwege het vertrek van drie ervaren adviseurs, schrijft Agrifirm. ‘Ook is afscheid genomen van klanten met structurele betalingsachterstanden.’
Methaanremmer
Verder meldt de coöperatie samen met FrieslandCampina een methaanremmer (Bovaer) te testen, als additief in melkveerantsoenen. ‘Ruim 20.000 koeien op 2.000 bedrijven van onze klanten zitten in deze proef.’
Binnen vleesvee is het kruislingvaarzenconcept gelanceerd, waarbij Agrifirm ‘preferred supplier’ is (voorkeurs-leverancier). Het concept is opgepikt door Jumbo. Die keten heeft ingetekend voor de helft van het aantal wekelijkse slachtingen, aldus Agrifirm.
Varkens, pluimvee en biologisch
Voor de business unit die zich bezig houdt met varkens, pluimvee en de biosector stond 2022 vrijwel volledig in het teken van de oorlog in de Oekraïne en de daaruit voortvloeiende kostprijsstijgingen van grondstoffen. ‘Onze biologische leden zagen voor het eerst in jaren een afname in de afzet van veel van hun producten. Vanwege problemen op de grondstoffenmarkt was het soms lastig om de juiste grondstoffen aan te kopen.’
In de varkenssector stonden de prijzen onder druk, mede door de stijgende kosten. De technische resultaten waren wederom goed, schrijft Agrifirm. Ook hier kon de onderneming een stijging in het marktaandeel noteren.
De pluimveehouderijsector kampte naast de grote prijsstijgingen ook met een toenemend aantal uitbraken van vogelgriep. ‘Dit heeft grote impact gehad op onze leden, waarbij sommige bedrijven meerdere keren werden getroffen door deze dierziekte.’ Financieel draaiden de bedrijven over de hele linie goed, zowel in de leg- als in de vleessector. Agrifirm: ‘Veel van onze vleespluimveehouders gaan omschakelen naar het 1 ster Beter Leven-keurmerk. Samen met slachterij Plukon hebben we hiervoor een samenwerking opgezet.’
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Agrifirm