Onafhankelijk onderzoek toont prachtige resultaten nieuwste melkrobot
GEA behaalt extreme resultaten als het gaat om energie- en waterverbruik bij de nieuwste melkrobot.
De DLG-test heeft uitmuntende resultaten opgeleverd voor de nieuwste generatie van de DairyRobot R9500. GEA heeft niet stilgezeten na de lancering van haar laatste melkrobot en heeft met zijn nieuwste versie, de DairyRobot R9500 de efficiëntie van het automatisch melken aanzienlijk verbeterd. Vergeleken met het vorige model heeft de DairyRobot R9500 single box tot 13% minder waterverbruik, 35% minder energie verbruik in stand-by stand en maar liefst 37% minder energieverbruik tijdens melken (DLG,2023).
Hoe de DLG-test werkt
Negen jaar geleden werd een unieke wereldwijde norm ontwikkeld. Deze werd opgesteld door de DLG, het Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft (LfL), het landbouwtijdschrift Profi en fabrikanten van melktechnologie. Met deze standaard kunnen automatische melksystemen onafhankelijk worden getest en kan het verbruik ervan worden vergeleken tussen de verschillende melkmachinefabrikanten. Door het mogelijk te maken dat elke fabrikant zijn systeem te laten testen in het DLG-testcentrum volgens een gedefinieerd proces, is transparantie verzekerd.
Voor een praktijksimulatie gebruikt DLG bijvoorbeeld kunstmatige uiers om verschillende melkstromen en hoeveelheden te meten. Met behulp van verschillende rekenmodellen (de zogenaamde scenario's) is het dus mogelijk om voorspellingen te doen over het verbruik van melkveebedrijven, afhankelijk van hun bedrijfsmanagement en hun veestapel.
Hogere capaciteit, meer melkingen per dag met verminderde operationele kosten
De GEA DairyRobot R9500 heeft dankzij uitgebreide technische optimalisaties opmerkelijke verbeteringen laten zien op het gebied van energie- en waterverbruik. De nieuwe generatie melksystemen bevat significante upgrades aan de melktechniekmodule, het In-Liner Everything melk- en reinigingsproces. Parallelle processen aan het einde van de melkprocedure, zoals het gelijktijdig dippen van de spenen en het desinfecteren van de melkbeker, zorgen voor kortere boxtijden en een efficiënter gebruik van middelen.
Bovendien maakt de nieuwe separatiemodus het mogelijk om koeien als groep te melken, terwijl hun melk anders individueel zou worden afgevoerd. Hierdoor is er geen tussentijdse spoeling of reiniging meer nodig na elke koe, waardoor het verbruik van water, reinigingsmiddel en energie aanzienlijk wordt verminderd. Daarnaast bespaart deze methode ook tijd, aangezien de boxen sneller weer klaar zijn voor gebruik voor de volgende koeien. GEA heeft de melktijden met 26 seconden kunnen verkorten, wat neerkomt op maximaal negen extra melkingen per dag per box.
Tweede test voor meerdere boxen
Aangezien er vier melkrobots kunnen worden aangesloten op elke GEA toevoerunit, zijn de resultaten met een systeem met meerdere boxen waarschijnlijk nóg beter wat betreft de besparing van middelen. DLG is daarom begonnen met een aanvullende test voor een systeem met meerdere boxen. De resultaten worden in mei van dit jaar verwacht.
Benieuwd naar meer? In ons GEA magazine verteld melkveehouder Tops zijn bevindingen met de DairyRobot R9500 Reportage Tops - De Boer op - voorjaar 2023 (deboeropmetgea.nl).
Tekst: Lilian Schmalenstroer, Fleur Bollaart