Shredlage bevordert stabiliteit maïskuil
Dat blijkt uit onderzoek van Eurofins Agro onder 22 bedrijven, waarin het verloop van de voederwaarde in goed geconserveerde maïskuilen van 2016 werd vergeleken. Elf bedrijven in het onderzoek oogsten met de Shredlage-methode en elf conventioneel. De kuilkwaliteit van beide groepen was voorafgaand aan het onderzoek ongeveer gelijk.
Daling later ingezet bij Shredlage
Na vier maanden opslag tekende zich een duidelijk verschil af tussen beide manieren van oogsten. Waar het bestendige zetmeel in de Shredlage-kuilen stabiel bleef, was bij de conventioneel geoogste kuilen een duidelijke daling van de hoeveelheid bestendig zetmeel te zien. Na zes maanden was het verschil tussen beide oogstmethodes nog groter, maar daarna daalde de kwaliteit van de conventionele kuilen – in tegenstelling tot de Shredlage kuilen – niet meer. Na verloop van tijd was de kwaliteit van beide kuilen weer gelijk.
Volgens Eurofins Agro kan de langere stabiliteit van de Shredlage-kuilen interessant zijn om de melkproductie later in het seizoen op peil te houden.