Geen grap: statiegeld op blikjes per 1 april
Goed nieuws voor veehouders, want de verwachting is dat er minder blikjes in de weilanden belanden. Blikjes veroorzaken veel leed en financiële schade. Zo'n 12.000 koeien per jaar raken gewond, 4.000 koeien sterven een pijnlijke dood. Dat heeft de Wageningen Universiteit in 2018 onderzocht in opdracht van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux.
Minder zwerfafval
Het doel van de maatregel is de circa 2 miljard blikjes die jaarlijks over de toonbank gaan in te zamelen en te recyclen. „Ik ben heel blij dat het nu eindelijk zo ver is", zegt staatssecreatris Vivianne Heijen van Infrastructuur en Waterstaat. „Ik verwacht dat er door statiegeld veel minder blikjes in het zwerfafval terecht komen en dat is goed nieuws voor onze leefomgeving en het milieu."
Melkveehouder Niels Wassenaar uit Leusden (UT) verloor zo'n vier jaar geleden een koe. Hij verwacht niet al te veel van de nieuwe statiegeldregel. „Maar alle kleine beetjes helpen. Het gaat vooral om bewustwording en aandacht. Dat is er nu weer door de invoering van statiegeld. Het gaat om een stukje opvoeding, dat mensen niet zomaar de blikjes weggooien uit de auto of op de fiets. Of die 15 cent daarbij gaat helpen, durf ik niet te zeggen."
Volgens de Utrechtse boer hebben mensen totaal geen idee wat van schade ze aanrichten, vaak pas veel later in het jaar na het maaien. „De maaimachine gaat eroverheen en later nog de voermachine of hakselaar. Dan is het nauwelijks meer terug te zien in het rantsoen. En zo'n koe slikt zo'n scheermes door en sterft een hele nare dood."
Bloed
Melkveehouders die te maken kregen met (vermaaid) blik in het voer, spreken van heftige taferelen. Zoals bijvoorbeeld Henry de Boer uit Klarenbeek (GD), die twee jaar geleden via Facebook een bericht plaatste dat het in internet overging. Hij schuwde niet om confronterende foto's te plaatsen. Hij wilde mensen wakker schudden. „De koe stond te verdrinken in zijn eigen bloed", zei hij toen. „Ik zag dat alles onder het bloed zat, erg heftig. Dat stuk metaal is in haar longen terechtgekomen en heeft daar van alles opengehaald. Verschrikkelijk. Hier heb ik haar niet voor grootgebracht en opgefokt.”
De invoering van statiegeld op blik heeft langer geduurd dan gepland. In de rechtbank stonden eind vorig jaar Recycling Netwerk Benelux (RNB) en Stichting Afvalfonds Verpakkingen tegenover elkaar. Statiegeld op blik zou per 1 januari worden ingevoerd, maar volgens Stichting Afvalfonds Verpakkingen en zestien producenten, importeurs en supermarkten was dit onhaalbaar.