Systeem voor verkopen melk van individuele koe
De techniek is bedoeld voor achter de melkrobot. Het apparaat pasteuriseert en koelt de melk per koe, verpakt het direct in klantverpakkingen en transporteert die naar de koeling. "Het hele proces gebeurt volledig automatisch. In minder dan twintig minuten is de melk vanuit het uier van de koe in het schap in de koeling", aldus de initiatiefnemers. Indien gewenst kunnen er ook andere zuivelproducten van worden gemaakt, zoals drinkyoghurt en kefir.
Russische investeerders
Direct Dairy Holding is een nieuw Nederlands bedrijf, van Russische investeerders. Op hun website stellen zij dat slechts één op de dertig melkveehouders in Nederland z'n melk niet levert aan zuivelverwerkers. "Die ondernemingen betalen melkgeld uit dat is gebaseerd op de zeer volatiele marktprijzen voor bulkmelk en melkpoeder. Die prijzen dekken vaak niet eens de productiekosten", aldus Direct Dairy.
Vers uit het uier
De melk die de zuivelfabrieken verlaat, staat bovendien ver van het natuurlijke product dat in de melkstal het uier van de koe verlaat, stellen de Russen. "Industriële melk is een mix van de melk van honderden dieren. Het wordt vele uren na het melken verwerkt, en het doorloopt meerdere stadia van bewerking en thermische behandelingen voordat het uiteindelijk in een pak zit. De moderne consument weet niet eens hoe echte melk smaakt die rechtstreeks van de koe komt – ze hebben nooit de kans gekregen om dat te proeven."
Gat in de markt
Direct Dairy ziet hier dus een gat in de markt voor Nederlandse melkveehouders. Behalve de technologie om de melk van individuele koeien te vermarkten, biedt de onderneming melkveehouders ook de nodige ondersteuning op het gebied van marketing en merkontwikkeling. Volgens Direct Dairy kan die combinatie binnen enkele maanden na installatie van de apparatuur al leiden tot een extra inkomen voor de veehouder van meer dan 30.000 euro per maand.
Prijskaartje
Uiteraard hangt hier ook een prijskaartje aan. Een compleet geïnstalleerd Direct Dairy-apparaat type R1 (voor één melkrobot) kost 209.000 euro; de R2 voor een 2-box 229.000 euro. Voor een relatief geringe meerprijs kan er een fermentatietank bij worden geleverd, waarmee de veehouder zijn assortiment zuivelproducten kan uitbreiden, aldus de onderneming.
Daarnaast wordt de melkveehouder geacht een licentie te betalen voor het Direct Dairy-patent en het handelsmerk. Dat kost eenmalig 49.000 euro. Daar komen nog maandelijkse kosten bij per robot en voor de royalties voor elk pak melk of andere zuivelproduct dat wordt geproduceerd via het systeem.
Leasecontract
Direct Dairy Holding zegt in onderhandeling te zijn met diverse Nederlandse financiële instellingen om financiering voor melkveehouders te regelen. De onderneming hoopt dit jaar – 2018 – daadwerkelijk de markt op te gaan met de techniek. De bedoeling is om dan een leaseprogramma rond te hebben. Direct Dairy mikt op een leasecontract van €3.290 per maand voor een standaard R1-model.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de site van Direct Dairy Holding.