CRV: I&R-onderzoek vergelijkbaar met strafzaak onder de rechter
De Vlaamse CRV-voorzitter kan en mag dan ook niets zeggen over de data die de overheid bij CRV heeft gevorderd om afwijkingen in de registratie in beeld te brengen. "Omdat die vordering is gedaan in het kader van onderzoek op verdening van een economisch delict, mogen we daar geen mededelingen over doen. Het huidige onderzoek naar I&R fraude is vergelijkbaar met een strafzaak die onder de rechter is."
CRV heeft de afgelopen dagen veel moeite gedaan om met de RVO en de NVWA in gesprek te komen over wat de fokkerijorganisatie mag doen om veehouders te ondersteunen die (onterecht) in de problemen zitten, aldus de voorzitter. Daarvoor zijn voorstellen gedaan en ideeën aangedragen, bijvoorbeeld de mogelijkheid van dna-onderzoek.
Broeckx: "Op dit moment gelden echter strikte juridische kaders. RVO houdt zelf de controle. Wij mogen momenteel geen gegevens verstrekken aan veehouders en dit frustreert mij mateloos. We blijven echter met de overheid in gesprek en hopen snel duidelijkheid te krijgen."
'Fout niet bij CRV'
Onder boeren is het beeld ontstaan dat een deel van de bedrijfsblokkades is terug te voeren op fouten in het registratiesysteem van CRV. Broeckx stelt echter dat dat beeld is gebaseerd op misverstanden omtrent de rol van de fokkerijorganisatie. "Wij zijn niet de beheerder van het I&R-systeem, dat is de overheid. RVO is dan ook verantwoordelijk voor het functioneren hiervan."
Via het I&R-systeem houdt de overheid – vanuit veterinair oogpunt – zicht op de dierstromen, legt hij uit. "CRV verzamelt wel afstammingsgegevens ten behoeve van de stamboekregistratie en de fokwaardeschatting en levert deze door aan het I&R-systeem. De werking van deze koppeling is geborgd. Wij kunnen veehouders dan ook verzekeren dat de uitwisseling van data tussen CRV en het I&R-systeem vlekkeloos functioneert en dat ook altijd heeft gedaan."
Meer partijen
Naast CRV zijn er meer partijen die data leveren aan de overheid, geeft de voorzitter aan. Te denken valt aan Rendac, slachthuizen en verzamelplaatsen. "Deze partijen hebben zelf een rechtstreekse koppeling met het I&R-systeem. Daar zit CRV niet tussen."
Voor melkveehouders die geblokkeerd zijn, kan CRV momenteel niet veel meer betekenen dan een luisterend oor. Broeckx: "RVO stelt heel duidelijk dat veehouders zelf verantwoordelijk zijn voor het aanleveren van de data. CRV mag geen gegevens doorgeven aan RVO of fouten corrigeren. Veehouders die bewijslast nodig hebben om de blokkade op te heffen, zullen die uit hun eigen administratie moeten halen en vervolgens zelf aan RVO moeten voorleggen.”
Klantenservice overstelpt
De klantenservice van CRV is de afgelopen dagen overstelpt met telefoontjes van geblokkeerde veehouders. Broeckx begrijpt de frustratie van zijn collega-veehouders heel goed, en belooft dat CRV z'n uiterste best zal doen om bedrijven die ten onrechte geblokkeerd zijn, zo snel mogelijk weer vrij te krijgen.
"Hoe langer dit duurt, hoe vervelender het wordt voor de betrokken veehouders en hoe groter de imagoschade voor de sector. Ook wij vinden dat er zo snel mogelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen veehouders die een foutje hebben gemaakt, en veehouders die hebben gefraudeerd." Ook CRV huldigt het standpunt dat fraude niet getolereerd mag worden.