Schouten onder vuur om optreden in I&R-affaire
"Bij hoeveel van de geblokkeerde bedrijven is er sprake van een administratieve fout, en hoeveel zijn nu echt fraudeurs?", wilde Frank Futselaar (SP) weten. "Het is mooi om op grond van een big data-controle conclusies te trekken, maar dan moeten die conclusies wel correct zijn."
Helma Lodders (VVD): "Kunt u een definitie geven van wanneer er sprake is van fraude en wanneer van een administratieve fout? Het beeld dat nu in de media is ontstaan, is dat alle geblokkeerde bedrijven fraudeurs zijn."
'Ingewikkeld'
Minister Schouten gaf toe daar zelf ook mee te zitten. "De vraag of er opzet in het spel is, is ingewikkeld", zei ze. "Daar moeten we de komende periode meer zicht op krijgen." Het duurt echter nog wel even voordat het ministerie alles goed in kaart heeft, aldus de minister. Schouten gaf aan dat ze mensen die onterecht als frauders te boek staan zo snel mogelijk wil deblokkeren, maar dat degenen die moedwillig fraude hebben gepleegd, daar niet mee weg mogen komen.
I&R op orde
De hoogste prioriteit is nu om het I&R-systeem op orde te krijgen, stelde de minister. "Daar zijn we door Europese regels aan gebonden." Maar daarin bleek verschil van oordeel tussen het ministerie en de Kamer. Roelof Bisschop van de SGP stelde dat iedereen het er wel mee eens dat dat moet gebeuren. "Maar de vraag is of de manier die het ministerie gekozen heeft, wel de juiste is om dat doel te bereiken." Hij vroeg de minister om het woord fraude voorlopig niet meer te gebruiken. "Het is veel te vroeg in het proces om dat te doen."
SP'er Futselaar gaf de minister nog een waarschuwing mee. "De legitimiteit van het handelen van de overheid hangt af van in hoeverre het de schuldigen raakt", stelde hij. "Dat onschuldigen worden getroffen, kan gebeuren. Maar als dat te veel gebeurt, ondergraaft het ministerie zichzelf."
Medestanders
Medestanders had de minister ook in de Kamer. Esther Ouwehand (PvdD) verweet de andere Kamerleden dat ze de aanpak van de minister nooit goed vinden. "De rechterkant van de Kamer vindt wel dat de minister alles op alles moet zetten om de derogatie te redden, maar als ze dat dan doet, is het ook niet goed."
William Moorlag (PvdA) vond ook dat de minister verstandig had opgetreden. „Ook al is dat reuze vervelend en licht frustrerend voor die ondernemers die slechts lichte administratieve omissies hebben."