SZH luidt de noodklok over MRIJ-ras
Dat meldt voorzitter Geert Boink van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). Hij luidt dan ook de noodklok voor het roodbonte dubbeldoelras. "Rond 2013, 2014 waren er nog wel 30.000. MRIJ zakt echt hard weg."
Het is het gevolg van het fosfaatreductieplan: boeren houden het liefst de hoogproductieve dieren aan. De melkgevende dubbeldoelkoeien gaan dan als eerste de klep op. De invoering van het fosfaatrechtenstelsel zal leiden tot een verdere afname van het gebruik van dubbeldoelrassen, vreest de SZH.
De andere twee bekende dubbeldoelrassen, te weten Fries-Hollands vee en de blaarkop, zijn al lang door de zeldzame-rassen-grens gezakt. Van de meer dan 87,5 procent zuivere FH's zijn er nog maar 2.100 over, en aan blaarkoppen worden er nog hooguit 800 à 900 gemolken; de rest wordt als zoogkoe gehouden, weet Boink.
Subsidie van stal
De SZH is al geruime tijd in overleg met het ministerie van landbouw om te zoeken naar oplossingen voor deze rassen. Een mogelijkheid is dat de Europese subsidie voor zeldzame runderrassen weer van stal wordt gehaald. Daar zijn rond de eeuwwisseling twee rondes van geweest van elk vijf jaar, waarin die subsidie werd uitgekeerd. "Maar daar is het ministerie toen weer mee gestopt, omdat er te veel geld ging zitten in de uitvoering en de controle."
Inmiddels is er binnen het I&R-systeem de mogelijkheid om fokdieren van zeldzame rassen te voorzien van een 'vlaggetje'. Tachtig procent van alle zeldzame runderen staat in de I&R-databank geregistreerd; met dat vlaggetje erbij kan de RVO in principe met één druk op de knop controleren of de gelden voor de juiste koeien worden uitgekeerd, stelt Boink.
POP-gelden
Maar dat geld wordt uitgekeerd via de provinciale POP-subsidie (voor plattelandsontwikkeling) en zeldzame runderrassen zijn niet omschreven binnen de POP, verzucht de voorzitter. "Terwijl er dus wel Europees geld voor beschikbaar is, wordt het niet uitgekeerd. De provincies potten de POP-gelden op. Straks zegt Brussel nog: geef maar weer terug, als je er toch geen gebruik van maakt."
Het ministerie onderkent de problematiek, aldus de SZH. En volgens Boink wordt er in Den Haag echt hard aan een oplossing gewerkt. "Er is ons belóófd dat er een oplossing komt. Maar ondertussen hebben we nog niks."
Zoogkoeien
Voor zoogkoeienhouders liggen de zaken nog weer anders, legt hij uit. Zoogkoeienbedrijven zijn weliswaar buiten het fosfaatreductieplan gehouden, maar krijgen wel fosfaatrechten toegewezen. "Maar dan alleen voor kalveren onder een jaar en voor kalveren boven een jaar. Niet voor fokdieren. Bovendien hebben nog lang niet alle zoogkoeienhouders een beschikking gehad. We hebben dus een wet die per 1 januari is ingegaan, maar niemand weet nog waar hij aan toe is. Voor zoogkoeiensector zou er vóór 1 maart een voorstel liggen, maar we weten nu nog steeds niets."
De zoogkoeienhouders gaan nu (met ruggensteun van de SZH) hun bezwaren tegen de beschikking gezamenlijk indienen bij de RVO. Mocht dat niet voldoende opleveren, dan sluiten ze een gang naar de rechter niet uit.