‘Snijmaïs kan met minder kali toe’
Aanleiding voor deze veldproeven is het feit dat de huidige bemestingsadviezen voor kali op snijmaïs al tientallen jaren oud zijn. Door de jaren heen zijn de methoden van bodemanalyse verbeterd en ligt de drogestofopbrengst van de huidige snijmaïsrassen hoger dan vroeger. De huidige bemestingsadviezen zijn echter gebaseerd op proeven met korrelmaïs.
Wageningen UR deed in 2015, 2016 en 2017 op een aantal locaties veldproeven waarbij kali volvelds en in de rij werd toegepast. Bij deze bemestingsonderzoeken werden oplopende hoeveelheden kali gegeven. Zo is te zien bij welke kaligift de drogestofopbrengst nog stijgt. Daarnaast werd gekeken hoe de kali-levering vanuit de bodem het effect van de bemesting beïnvloed.
Effect kali op drogestofopbrengst beperkt
De resultaten laten volgens de onderzoekers over de drie jaar een redelijk consistent beeld zien. Er blijkt duidelijk een effect van kalibemesting op het kaligehalte en daarmee op de kali-onttrekking door snijmaïs. Het effect van kalibemesting op de drogestofopbrengst blijkt echter beperkt onder de huidige Nederlandse omstandigheden. "Op een gegeven moment heeft de plant voldoende kali beschikbaar en heeft extra kali geen toegevoegde waarde meer", zo concluderen de onderzoekers. Uit de proeven blijkt verder dat volveldse kalibemesting net zo effectief is als rijenbemesting.
De resultaten worden dit jaar verwerkt tot een nieuw kali-bemestingsadvies. Daarvoor is statistische analyse nodig wat nog de nodige tijd vergt. Wageningen UR meldt daarom dat het nieuwe kali-advies niet meer beschikbaar zal zijn voor het nieuwe teeltseizoen. "We verwachten pas in de zomer of de herfst de nieuwe adviezen te kunnen introduceren."