Biologische melkveehouderij geen knelgeval, vindt Kamer
De motie was vorige week, tijdens het debat over het mestbeleid, ingediend door Frank Futselaar (SP), gesteund door Rik Grashoff (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD). Tijdens de stemmingen kregen zij steun van DENK, 50Plus, de PVV en het FvD. Maar dat leverde geen meerderheid op.
Tijdens hetzelfde debat had Roelof Bisschop (SGP) een motie ingediend om melkveehouders die rond de peildatum met hun bedrijf gestart waren, als knelgeval te beschouwen. Maar die motie heeft de SGP niet in stemming laten komen.
Rijenbemesting
Een andere SGP-motie is wel ter stemming gebracht, en ook aangenomen. Hier gaat het over het toepassen van rijenbemesting in de maïsteelt. In het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn wil de regering dit verplicht stellen op zand- en lössgronden, om uitspoeling van nutriënten te voorkomen. Maar de zware machines die nodig zijn voor die rijenbemesting zorgen voor bodemverdichting en structuurschade, en hebben volgens de SGP daardoor mogelijk als gevolg dat juist meer mineralen naar het oppervlaktewater weglekken.
Daarom eist de SGP in een motie om samen met de sector de knelpunten van verplichte rijenbemesting in kaart te brengen en, als dat nodig mocht zijn, met voorstellen te komen om deze op te lossen. Deze motie kreeg de steun van de hele Kamer, op SP en PvdD na. Deze partijen hadden in een gemeenschappelijke motie voorgesteld om de maïsteelt zoveel mogelijk te beperken en in te zetten op andere teelten. Voor deze motie kregen SP en PvdD enkel steun van DENK en van GroenLinks.
Interventievoorraden
Futselaar kreeg de Kamer wel mee inzake de voorraden interventie-melkpoeder die de Europese Commissie tijdens de melkcrisis heeft aangelegd om de markt te ondersteunen. Er is nog bijna 400.000 ton poeder in voorraad, en de Commissie krijgt die maar moeilijk verkocht zonder de markt te verstoren. Er zou sprake zijn om het melkpoeder tot biomassa te verwerken, en dat vindt Futselaar voedselverspilling. Hij diende daarom een motie in volgens welke de regering zich maximaal moet inzetten om te zorgen dat de interventievoorraden niet tot biomassa worden verwerkt, en bij voorkeur ook niet tot dierpoeder. Deze motie werd aangenomen, met enkel de VVD, de SGP en de PVV als tegenstemmers.