Geen extra ruimte voor knelgevallen
De minister zet op dit punt het beleid van haar voorganger, oud-staatssecretaris Martijn van Dam, voort. Dat bleek tijdens het voortgezet debat in de Tweede Kamer over het mestbeleid en het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Roelof Bisschop (SGP) diende daar een motie in om bedrijven die op de peildatum nog in de opstartfase zaten en nog geen melk hadden geleverd, onder de knelgevallenregeling te laten vallen. De minister wilde daar niet in meegaan. Met verwijzing naar de uitspraak van de Commissie Knelgevallen legde ze nog eens uit dat een verruiming van de regeling betekent dat de generieke korting groter wordt. En daar wil ze niet aan. Wel vertelde ze dat het ministerie met financiële instellingen aan het kijken is welke knelpunten er zijn bij de financiering van deze groep bedrijven, en hoe het ministerie hierbij kan helpen.
Biologische melkveehouders
Ook de SP ving bot bij de minister met een motie om biologische melkveehouders als knelgeval te beschouwen. met dezelfde redenering. Grondgebonden boeren worden al vrijgesteld van de generieke korting, betoogde Schouten. Als er hier weer een uitzondering wordt gemaakt, wordt de generieke korting voor de anderen steeds hoger.
William Moorlag (PvdA) had een motie ingediend om zeldzame runderrassen uit te zonderen van het mestbeleid. Maar dat is wettelijk niet mogelijk, stelde de minister. Ze vertelde wel te zoeken om het houden van zeldzame rassen op een andere manier te stimuleren, bijvoorbeeld via POP-gelden.
Moorlag besloot daarop zijn motie aan te houden totdat de minister daar meer duidelijkheid over kan geven. Over de andere moties wordt dinsdag gestemd.