Wakker Dier: 88 procent rundvleesaanbiedingen 'kiloknallers'
Wakker Dier monitort sinds 2010 de vleesaanbiedingen in de folders van de twaalf grootste Nederlandse supermarkten. Alle aanbiedingen met vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk tellen voor Wakker Dier als 'kiloknallers'.
'Supermarkten lokken klanten door te stunten met kiloknallers', aldus de organisatie. 'Om dit stuntartikel mogelijk te maken, moeten boeren steeds efficiënter werken. Zo zorgt de kiloknaller ervoor dat kippen, varkens en koeien lijden in de vee-industrie. Zij betalen de prijs.'
Daling bij varkensvlees
De campagne lijkt in elk geval bij varkensvlees z'n vruchten af te werpen. In 2015 had ruim 86 procent van de varkensvleesaanbiedingen geen keurmerk; in 2017 was dat gedaald naar 49 procent. Bij kip en rund daarentegen veranderde er echter nagenoeg niets, aldus Wakker Dier. Bij de kipaanbiedingen was in 2017 ongeveer 73 procent zonder keurmerk en bij rund 88 procent.
Het grote aandeel kip- en rundkiloknallers zorgt er volgens de dierenwelzijnsorganisatie voor dat nog steeds meer dan de helft van alle vleesaanbiedingen kiloknallers zijn, namelijk 65 procent. "Daar zijn de dieren in de vee-industrie de dupe van", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Melkkoeien en vleesvee
Toch moet Hilhorst toegeven dat het niet helemaal eerlijk is om keurmerkloos Nederlands rundvlees – of het nu van afgemolken koeien komt, of uit de vleesveehouderij – over één kam te scheren met keurmerkloos pluimvee- en varkensvlees. Melkkoeien worden immers gehouden voor de melk en niet puur voor het vlees.
"Zowel melkkoeien als vleesrunderen komen over het algemeen nog wel buiten", erkent ze. "Om die term 'kiloknaller' dan te gebruiken voor merkloos rundvlees is inderdaad wat ingewikkeld. Maar we hebben ervoor gekozen om één lijn te trekken, en daarom kijken we naar alle aanbiedingen met vlees zonder welzijnskeurmerk. Ook bij rundvlees zijn er keurmerken, zoals Beter Leven en Bio."
Supermarkten
Wakker Dier houdt sinds 2010 de kiloknallers in de folders van de twaalf grootste supermarkten bij. In 2017 was PLUS de enige waarbij de aanbiedingen zonder keurmerk in de minderheid waren: 48 procent, volgens Wakker Dier. Coop en Dirk hadden daarna de minste kiloknallers, met respectievelijk 54 en 60 procent. EMTÉ had verhoudingsgewijs de meeste vleesaanbiedingen zonder keurmerk: 79 procent, blijkens de monitor van Wakker Dier.