Optimaliseer je maïsopbrengst met een perfect zaaibed, 7 tips
1. Wacht met bewerken bij vochtige condities
Bewerking van het land bij te veel vocht geeft een groot risico op bodemverdichting. Fouten in de bodembewerking, vooral die voor de zaai plaatsvinden, zijn gedurende het groeiseizoen lastig te herstellen en beïnvloeden de opbrengst en kwaliteit van je maïs negatief. Het is essentieel om de bodem op het juiste moment en op een correcte wijze te bewerken.
2. Voorbereiden van de bodem
De basis is een tijdig en goed kleingemaakt en ingewerkt vanggewas, waardoor de afbraak snel kan beginnen en de nieuwe maïsplanten kunnen profiteren van de vrijgekomen mineralen uit het vanggewas.
Meer informatie vind je in het artikel over het onderwerken vanggewassen.
3. Bemesting
Maïs vereist voldoende voedingsstoffen, met name stikstof, fosfor en kalium. Hou ook de sporenelementen zoals borium in de gaten. Bemest de bodem voor het zaaien. Denk eraan: "Meten is weten" - bodem- en mestanalyses vormen de basis voor correcte bemesting!
Lees meer in het artikel over Topmaïs in de juiste bodem.
4. Ploegen, spitten of direct zaaien – Voorkom uitdroging
De keuze voor een grondbewerking hangt af van de beschikbare machines en arbeid. Elke methode heeft voor- en nadelen.
Roel van Avermaet: Voorkom in alle gevallen uitdroging van de bewerkte grond, vooral na het ploegen, door de grond snel te bewerken en verdere uitdroging tegen te gaan.
5. Een goed zaaibed is essentieel
Een goed zaaibed is vlak, voldoende verkruimeld maar niet te fijn, met een losse bovenlaag en een voldoende vaste ondergrond. Zorg dat je machines correct zijn ingesteld voor jouw type grond. Een uniforme opkomst en goede beginontwikkeling beginnen bij een goed zaaibed, een fundamenteel element voor een succesvolle maïsteelt!
6. De juiste zaaidiepte is belangrijk
De optimale zaaidiepte voor maïs bedraagt 4 tot 5 cm. Dieper zaaien leidt in veel gevallen tot een tragere opkomst, meer uitval en lagere opbrengst. Zeker bij een kouder en/of natter voorjaar geeft te diep zaaien opkomstproblemen. Kiemschimmels gaan het zaad of de jonge kiem aantasten met uitval en een slechte opkomst als gevolg. Wat dieper zaaien kan wel aan te raden zijn in drogere omstandigheden. Zaai ook niet te ondiep, want dan kunnen de zaailingen uitdrogen of zien de vogels je perceel als snoepwinkel. Zie het artikel over zaaizaadbehandeling in maïs.
7. Onderhoud is cruciaal
Een vlak en verkruimeld zaaibed verhoogt de kans op succesvolle onkruidbestrijding, of je nu voor of na de opkomst spuit. Begin tijdig met onkruidbestrijding en zorg voor een effectieve aanpak, aangezien onkruiden concurreren om water en voedingsstoffen, wat ten koste gaat van je maïsopbrengst als je te laat begint.
Tekst: Roel van Avermaet
Beeld: Jacquelijne van den Berg