Melk in de winkel in 10 jaar tijd bijna 60 procent duurder

Dat blijkt uit CBS-cijfers. Volgens het statistiekbureau is de prijsstijging van melk onder meer een gevolg van gestegen prijzen bij de boeren. Daarbij doelt het CBS vooral op de melkprijs die veehouders in 2017 uitbetaald kregen. Daarnaast spelen handelsmarges, loonkosten en transportkosten een belangrijke rol in de ontwikkeling van de prijs die de consument voor voedingsmiddelen betaalt.
Agrarische producten zijn over het algemeen flink in prijs gestegen. Zo zijn eieren in tien jaar tijd 37 procent duurder geworden. Brood en gerookt, gedroogd en gezouten vlees, stegen met 20 procent.
Over alle producten stegen de prijzen in 2017 met 2,7 procent relatief sterk. In de periode 2007-2017 is het maar één keer voorgekomen dat de prijzen op jaarbasis sterker stegen, namelijk in 2008. Gezondere voedingsmiddelen stegen vorig jaar gemiddeld ruim twee keer zo sterk in prijs als ongezondere voedingsmiddelen.